Solly Msimanga, fra Den demokratiske alliansen (DA) ble valgt til borgermester i Tshwane (Pretoria). Han erklærte at hvetebrødsdagene for tjenestemenn og politikere i rådhuset nå er over.

Vil få slutt på politikernes luksusliv i Sør-Afrika

Etter lokalvalget i august rår en ny politisk virkelighet i Sør-Afrika. Regjeringspartiet ANC tapte mot opposisjonen i tre viktige byer. De nye borgermesterne lover å rydde opp i administrasjonen og få en slutt på folkevalgte politikeres luksusliv.

Publisert

Da valgresultatet var klart i august, var det et sjokk for Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC). Nasjonalt beholdt partiet sin ledende posisjon, men falt med nesten ti prosent til 54 prosent av stemmene. I forrige valg fikk ANC 62 prosent av stemmene.

– Folk er lei av ANC og dårlig ledelse. Dette var det første valget i landets demokratiske historie hvor vi så et tydelig skifte i velgernes politiske identitet. Etnisitet veier ikke lenger like tungt for partivalget. Klasse og bostedsadresse har større betydning, sier Stephen Groote, journalist og politisk kommentator.

Tapte i storbyene

Støtten til den tidligere frigjøringsbevegelsen er fortsatt sterk på landsbygda. Det er i byene og blant den voksende urbane klassen at velgertapet er størst for ANC. Opposisjonspartiet Den demokratiske alliansen (DA) står sterkt i den gruppen.

– Den svarte middelklassen, som president Jacob Zuma nedlatende har kalt «de kloke svarte», viste i valget at de ikke lenger tolererer dårlig ledelse og et statsapparat som har havnet dypere ned i korrupsjonsmyra, uttalte tidligere ANC-politiker Mathews Phosa om valgresultatet i nyhetsportalen News24.

– Folket har straffet oss med det våpenet vi vant dem med: deres stemmer, sa han.

Siden lokalvalget i 2006 har DA hatt flertall i Cape Town. Nå styrer partiet i koalisjon på ytterligere tre viktige steder: storkommunen Nelson Mandela Bay, der Port Elizabeth er største by, i Tshwane, som er det nye navnet på hovedstaden Pretoria, samt i Johannesburg.

Ny tid innledet

Det tok ikke lang tid før DAs borgermestere markerte at en ny tid ble innledet. I Port Elizabeth lovte Athol Trollip å spare 58 millioner kroner i løpet av sine hundre første dager som borgermester. I Johannesburg truet den nye borgermesteren med å stenge alle kommunale tjenester hvis ikke den ANC-ledede provinsregjeringen ville betale de 145 millioner kronene de skylder byen. Partene har nå blitt enige om en nedbetalingsplan.

DAs Solly Msimanga, som ble valgt til borgermester i Tshwane, var kanskje den mest verbale av dem alle. Han deklarerte tidlig at hvetebrødsdagene for tjenestemenn og politikere i rådhuset nå er over: Ingen flere kolonnekjøringer med blålys. Ingen flere overdådige middager og politikerlunsjer. Ingen flere luksusbiler. De ti BMW-ene som den tidligere ANC-ledede administrasjonen kjøpte, har Msimanga donert til politiet.

ANC har ikke tatt lett på at de nå er i opposisjon. De har forsøkt å svartmale borgermester Msimanga og hans styre, og et av de første møtene utartet seg da vannflasker fløy gjennom salen.

– Det viser bare at ANC er usle og ineffektive som opposisjonsparti. Det visste vi fra tidligere erfaring i Cape Town. Det virker ikke som om de har lært noe som helst, sier Stephen Groote.

Korrupsjonsgranskning

Det har gått to måneder siden lokalvalget, og de nye borgermesterne har hittil gjort det velgerne håpet på når det gjelder utførelse av grunnleggende tjenester, effektiv administrasjon og korrupsjonsbekjempelse.

I tillegg til å stoppe politikernes ekstravagante vaner har Solly Msimanga allerede sendt en rekke avtaler og tidligere inngåtte kontrakter til korrupsjonsutredelse.

– Selv om det er tidlig, er det et faktum at den nye ledelsen i de store byene ikke behøver å være så veldig ordentlige i sitt styre. Det holder å være ganske bra for å være bedre enn ANC, sier Groote.

Spørsmålet er om ANC vil kunne klare seg i kampen om å gjenerobre de tapte byene. Partiet er opptatt med sine egne problemer som indre splittelse og uenighet, ikke minst når det gjelder toppsjiktets – først og fremst president Jacob Zumas – fremtid.

Må vise konkrete resultater

– Mange velgere tror fortsatt på ANC, men de har ikke tillit til president Zuma. Retorikken som velgerne hører fra DAs borgermestere, tiltaler dem, men politikerne må vise til konkrete resultater hvis de skal lykkes i å beholde sine posisjoner. DA kan ikke gjøre som ANC og påberope seg en historie som befriere; de må levere, sier Sheldon Morais, nettredaktør i Eyewitness News. Han legger til:

– Lokalvalget er et viktig utviklingsskritt i Sør-Afrikas demokratiske historie. Velgerne har blitt mer engasjerte, og de har sett at deres stemmer kan gjøre en forskjell. Det er også en vekker for landets politiske partier, som nå må innse at hvis de ikke gjør det bra, vil de tape makten.

Powered by Labrador CMS