En ukrainsk bonde så åkeren brenne under kampene ved frontlinjen i Dnipropetrovsk-regionen juli 2022. Før krigen leverte Ukraina omtrent 40 prosent av kornet sitt til asiatiske land, 30 prosent til nord-afrikanske, og 30 prosent til land i Europa.

Russland forlenger ikke kornavtalen – som har sikret korn til Afrika og Asia

Kreml sier mandag at de stanser kornavtalen inntil Russlands krav er innfridd. Avtalen har gjort det mulig å eksportere korn fra Ukraina over Svartehavet og videre til land som Afghanistan, Sudan, Etiopia og Jemen, som alle har store problemer med matusikkerhet. 

Publisert Oppdatert

Prisen på kornsorten hvete steg umiddelbart med 3,5 prosent etter at Russland meldte at de ikke forlenger kornavtalen, ifølge amerikanske CNBC. Og det er ventet at Russlands beslutning vil få konsekvenser for verdens matsikkerhet, som allerede er truet av krigen i Ukraina og økte matpriser.

– At korn og gjødsel kommer trygt fram er viktig for en verden som trenger mat, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim til NTB.

Avtalen, som FN og Tyrkia var med på å fremforhandle, har nemlig siden juli 2022 latt Ukraina sende nær 33 millioner tonn korn, gjødsel og andre landbruksprodukter forbi russiske krigsskip i Svartehavet. Den har blitt forlenget flere ganger tidligere, senest med 60 dager i mai.

Men på en pressekonferanse sier talsperson for Kreml Dmitrij Peskov at Russland ikke forlenger avtalen etter at den utløp mandag. Landet er imidlertid villig til å fornye avtalen når en rekke krav er oppfylt.

– Da vil Russland umiddelbart komme tilbake til avtalen, sier han.

Russlands krav ikke oppfylt 

Russland har truet med stans i lang tid fordi de hevder at egne krav om forbedret eksport av korn og gjødsel ikke har blitt møtt. Russland mener også at fattige land ikke har fått nok korn. 

FN sier på sin side at kornavtalen har bidratt til å senke matpriser med mer enn 20 prosent på verdensbasis. Og FNs generalsekretær António Guterres har kjempet hardt for at avtalen skulle forlenges, og tilbød en gunstig byttehandel for å få dette til, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Urelaterte hendelser

President Vladimir Putin sa senest torsdag forrige uke at han ikke hadde bestemt seg for om Svartehavsavtalen skulle forlenges. Men samme dag som Russland anklager Ukraina for å ha angrepet Krim-broen med droner og drepe to mennesker, velger de å ikke forlenge avtalen.

Peskov sier imidlertid at angrepet ikke hadde noe innvirkning på Russlands beslutning.

– Dette er urelaterte hendelser. Beslutningen om ikke å forlenge avtalen ble tatt av president Putin før terrorangrepet, sier han.

Fortsatt kontakt med Vesten

Peskov sier at Russland ikke har noen planer om å kutte kontakten med Vesten.

– I de mest akutte situasjonene trenger vi kanaler der vi kan ha dialog, sier han.

Men Russland er ikke naive, understreker han, og legger til at de er klar over kontakten mellom Ukraina og vestlige ledere.

– Vi vet akkurat hvor mye informasjon som kommer fra Nato og USA til Kyiv hver dag. Vi vet også hvor mye kontakt regimet i Kyiv har med flere andre europeiske ledere, legger han til.

Nato-medlem Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan sier at han tror Russlands president Vladimir Putin egentlig ønsker å videreføre kornavtalen. Og under et møte med journalister, sa Erdoğan at han vil diskutere avtalen med Putin når de møtes ansikt til ansikt i et ventet møte i Tyrkia i august.

– En avtale om å forlenge kornavtalen uten avbrudd kan fortsatt være mulig før Putins besøk i august, sier han.

Europeiske ledere ber om videreføring

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen fordømmer Russlands beslutning om å trekke seg fra kornavtalen og kaller beslutningen kynisk på Twitter.

Og Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener det er avgjørende at avtalen forlenges.

– Norge oppfordrer alle parter til å komme til enighet og videreføre avtalen. Avtalen har gjort det mulig å få korn ut av Ukraina til de som trenger det. Det er avgjørende at den forlenges, sier hun.

Tyskland ber også Russland om å utvide kornavtalen mandag.

Powered by Labrador CMS