Kuppmakerne i Gabon, en gruppe offiserer annonserer at de har tatt makten i Libreville 30. august 2022

Kuppmakere varsler overgangsstyre 
– mens AU suspenderer Gabon

Den afrikanske union (AU) suspenderer Gabon, hvor offiserer grep makten i et militærkupp tidligere i uka.

Publisert Oppdatert

Beslutningen om å suspendere landet innerst i Guinea-bukta ble tatt under et møte i Freds- og sikkerhetsrådet i Den afrikanske union (AU).

Rådet møttes torsdag for å diskutere utviklingen i det sentralafrikanske landet, og der kom beslutningen om å ekskludere Gabon fra AU, og det ble også sendt ut en uttalelse som fordømmer kuppet, på linje med FN og en rekke land. 

I kunngjøringen heter det at Gabon utestenges fra alle AUs aktiviteter, organer og institusjoner inntil det er gjenopprettet konstitusjonelt styresett i landet.

Men Gabons militære kuppmakere lover ingen snarlig overgang til sivilt styre og opplyser at lederen for kuppet vil bli tatt i ed som ny president mandag.

Presidenten i husarrest

Landets folkevalgte president Ali Bongo er satt i husarrest, og kupplederen Brice Oligui Nguema er utropt som etterfølger.Generalen vil mandag bli tatt i ed som ny midlertidig president av Gabons grunnlovsdomstol, ble det opplyst torsdag.

Ifølge en talsmann for militærjuntaen vil Oligui gradvis «fase inn overgangsinstitusjoner», men det er uklart hva dette innebærer og hvor langt fram i tid eventuell gjeninnføring av sivilt styre ligger.

Det har vært rundt 100 dokumenterte kupp i Afrika siden 1950-tallet. Militære maktovertakelser er ofte foranlediget av et krympende demokratisk spillerom, ifølge analytikere nyhetsbyrået AP har vært i dialog med. 

I Gabon skjedde kuppet kort tid etter at presidenten ble erklært vinneren av valg som internasjonale observatører for første gang var utestengt fra.

Powered by Labrador CMS