I et åpent brev til verdens beslutningstagere i forbindelse med FNs høynivåuke advarer mer enn 200 organisasjoner om faren for en sultkatastrofe i Somalia.

Hjelpeorganisasjoner:

«Hvert fjerde sekund dør et menneske av sult»

345 millioner mennesker opplever nå akutt sult – over dobbelt så mange som i 2019, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill. – En varslet katastrofe, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Publisert

«Til tross for løfter fra verdens ledere om at det aldri igjen skulle bli hungersnød, er det nå en overhengende fare i Somalia. Rundt i verden er 50 millioner mennesker på randen av sult», heter det i brevet fra Redd Barna, Plan og 235 andre organisasjoner.

I brevet, som henvender seg til verdenslederne som denne uka er samlet til FNs hovedforsamling i New York, anslår organisasjonene at så mange som 19 700 personer dør av sult hver dag, noe som tilsvarer én person hvert fjerde sekund.

– Det er forferdelig at vi med all teknologien som fins innen landbruk og innhøsting fortsatt snakker om hungersnød i det 21. århundre, sier Mohanna Ahmed Ali Eljabaly fra en hjelpeorganisasjon i Jemen, en av brevets underskrivere, i en uttalelse.

– En varslet katastrofe

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er i New York i forbindelse med hovedforsamlingen, og sier budskapet organisasjonene kommer med er urovekkende.

– Dette er en varslet sultkatastrofe. Det er bra at FN og mange andre aktører som er til stede setter dette øverst på dagsordenen, sier hun på telefon til NTB.

Tvinnereim mener det er viktig å øke Afrikas egen matproduksjon.

– Jeg håper verdenssamfunnet trår til. Det er viktig at vi ikke glemmer at det er en stor sultkrise som utspiller seg i skyggen av Ukraina-krigen. Samtidig som Vesten hjelper Ukraina, må vi klare å redde liv ut av den pågående sultkatastrofen, sier Tvinnereim.

– Sult har ikke en årsak

– Dette handler ikke om ett land eller ett kontinent, og sult har aldri bare én årsak. Dette handler om urettferdigheten mot hele menneskeheten, sier Eijabaly.

Flere organisasjoner og FN-organ har flere ganger i år gått ut med urovekkende meldinger om sult og hungersnød som følge av blant annet den forverrede matsikkerhetssituasjonen i verden etter krigen i Ukraina, tørke og ekstremvær.

– Vi må ikke vente med å både gi umiddelbar livreddende mat og langsiktig støtte, slik at folk kan ta ansvar for framtiden og forsørge seg selv og sine familier, sier Eljabaly.

Powered by Labrador CMS