USAs visepresident Kamala Harris er i Afrika denne uka og landet i går i Ghana hvor hun ble ønsket velkommen av Ghanas visepresident Mahamudu Bawumia. Mannen til høyre er Doug Emhoff som er gift med Harris.

USAs visepresident i Afrika:

Lover økte amerikanske investeringer

USAs visepresident Kamala Harris besøker Ghana, Zambia og Tanzania denne uken. I en tale på søndag lovte Harris at USA vil øke investeringene i Afrika og bidra til å stimulere økonomisk vekst på kontinentet.

Publisert Oppdatert

– Under dette besøket vil jeg fokusere på å øke investeringene på kontinentet og legge til rette for økonomisk vekst og muligheter, sa Harris kort tid etter å ha landet i Ghana, det første landet hun besøker under rundreisen som også inkluderer besøk til Tanzania og Zambia.

Besøket til visepresidenten sees av de fleste som en del av en større amerikansk diplomatisk offensiv. President Joe Bidens administrasjon har forsøkt å styrke båndene til kontinentet, og samtidig redusere innflytelsen til Kina og Russland.

Amerikanske tjenestemenn sa forrige uke at Harris og de afrikanske statslederne blant annet vil diskutere Kinas engasjement i teknologiske og økonomiske spørsmål i Afrika som angår USA.

Kina har investert tungt i en rekke afrikanske land de siste tiårene, inkludert i infrastruktur og ressursutvikling, mens russisk innflytelse også har vokst, blant annet gjennom utplassering av tropper fra Russlands private militærentreprenør Wagner-gruppen for å hjelpe regjeringer i flere land.

Les også: Dette er Wagner-gruppens rolle i Afrika

55 milliarder dollar

I forkant av et toppmøte mellom USA og en rekke afrikanske land i desember lovet USA å bruke 55 milliarder dollar til utviklingen på kontinentet i løpet av de neste tre årene.

Utenriksminister Antony Blinken lovet 150 millioner dollar i humanitær bistand til Afrikas Sahel-region under et besøk i Niger denne måneden. Men USAs satsing innebærer også store summer til klimatilpasning, samt 15 milliarder dollar som skal brukes på handel og investeringer

I Ghana skal Harris skal møte president Nana Akufo-Addo denne uken og blant annet besøke et tidligere slaveslott hvorfra slaver ble sendt til Amerika under slavehandelstiden.

Powered by Labrador CMS