Sudans hærsjef og kuppgeneral Abdel Fattah al-Burhan har opphevet unntakstilstanden som ble innført etter kuppet i fjor. Ifølge en uttalelse fra Suverenitetsrådet er beslutningen tatt for å skape en atmosfære for en fruktbar og meningsfull dialog med sikte på en stabil overgangsperiode.

Sudan-kjenner om opphevelsen av unntakstilstanden:

– Generalen har følt presset

Unntakstilstanden som ble innført etter militærkuppet i Sudan i fjor høst, er nå opphevet.

Publisert Oppdatert

Hærsjefen, general Abdel Fattah al-Burhan utstedte søndag et dekret om å oppheve unntakstilstanden, melder Suverenitetsrådet som styrer landet.

Beslutningen ble fattet etter et møte der ledende offiserer anbefalte opphevelse av unntakstilstanden og løslatelse av folk som var pågrepet i henhold til den, melder NTB.

– Det vi ser er en presset general som har følt at han var nødt til å foreta seg noe. Dette kommer som en konsekvens av mange måneder med protestaksjoner og er et bevis for at folkelig press virker, sier Sudan-kjenner Haitham el-Noush i en kommentar til Bistandsaktuelt.

Norsk-sudaneren viser til at det sudanske folket har fortsatt protestene på tross av at det har vært innført strenge unntakslover.

– Må sette de fengslede fri

– Nå må regimet bevise at de mener alvor med sine uttalelser gjennom å sette fri fengslede demonstranter og å straffeforfølge medlemmer av sikkerhetsstyrkene som har begått overgrep, sier el-Noush.

Norsk-sudanske Haitham el-Noush har fulgt begivenhetene i Sudan tett det siste året.

Hundrevis av demokratiforkjempere demonstrerte lørdag i Sudans hovedstad, i protest mot militærkuppet i oktober og militærjuntaen som styrer landet. Demonstrantene ble møtt med store sikkerhetsstyrker som brukte tåregass og skjøt med skarpt.

To demonstranter ble drept i bydelen Kalakla, den ene av en skuddskade og den andre etter å ha pustet inn tåregass, ifølge Sudan Doctors Committee, som er en del av demokratibevegelsen.

Minst 98 er drept

FNs spesialutsending for Sudan, Volker Perthes, fordømte voldsbruken og ba om at unntakstilstanden ble opphevet etter at de to ble drept under protestene mot militærregimet.

– Jeg er forferdet over at to unge demonstranter døde i Khartoum i går. Nok en gang: Det er på høy tid at volden stanser, tvitret FNs spesialutsending til Sudan, Volker Perthes.

Det har vært stadige demonstrasjoner mot juntaen helt siden kuppet. Minst 98 mennesker er drept og 4300 er såret i sammenstøt mellom demokratiforkjempere og sikkerhetsstyrker siden kuppet, ifølge Sudan Doctors Committee. Hundrevis av aktivister er også pågrepet og fengslet.

Powered by Labrador CMS