
Regnskog tilsvarende 14 millioner fotballbaner reddet
Brasil er ikke bare en av publikumsfavorittene til å bli verdens beste land i fotball-VM, men også til å vinne klimakampen. Ny forskning viser at norsk regnskog-støtte er viktig i arbeidet for å redde Amazonas. Det er Klima-og miljøminister Tine Sundtoft fornøyd med.
Brasil er verdenskjent for sin sambafotball og blant favorittene til å vinne årets VM med avspark på hjemmebane i neste uke. Men det er en annen og mindre kjent kamp som har utspilt seg i Brasil de siste ti årene – klimakampen.
Siden 2004 har Brasil redusert avskogingen i Amazonas med mer enn 70 prosent. Det tilsvarer mer enn 14 millioner fotballbaner med regnskog. Samtidig har Brasil hatt en kraftig økning i jordbruksproduksjonen.
- Les også: - Vi må fortsette samarbeidet
Ny forskning som publiseres i det anerkjente internasjonale forskningsmagasinet Science i dag, konkluderer med at den norske regnskogstøtten gir et positivt bidrag til at denne reduksjonen også fortsetter fremover.
- Brasils resultater regnes som et av de største klimatiltakene verden har sett. På få år har landet redusert sin avskoging med over 70 prosent, ved hjelp av aktiv politikk og målrettede tiltak. Brasil har dessuten greid å redusere avskogingen samtidig som landet har økt sin jordbruksproduksjon og redusert fattigdommen. Det viser at redusert avskoging kan gå hånd i hånd med økonomisk og sosial utvikling, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til Bistandsaktuelt.
Norge har siden 2008 samarbeidet med Brasil om bevaring av Amazonas, verdens største regnskog. Gjennom såkalt resultatbasert bistand betaler Norge årlig for de resultatene som Brasil oppnår.
Hovedforskeren bak rapporten, Daniel Nepstad, advarer imidlertid om at avskogingen igjen kan øke ettersom etterspørselen etter soya og biff også er på vei opp. Han fastslår at det norske bidraget kan bli viktig for at de gode resultatene i Brasil fortsetter.
- Nå som behovet etter soya og biff øker igjen, trenger vi en ny tilnærming for å greie å opprettholde reduksjonen i avskoging i Amazonas. Støtten fra Norge på en milliard dollar bidrar til at Brasil får mulighet til å skape positive insentiver for storbønder til ikke å rydde skog for å drive jordbruk, sier Nepstad i en kommentar til rapporten.
Den nye forskningen som publiseres i Science etterlyser samtidig mer pengestøtte: Å skape insentiver kan bli viktig for at storbøndene skal motstå avskogingen framover og heller dyrke på allerede avskogede områder.
Les også: Rekordinvestering i regnskogverstinger og Bistår investorer for å unngå regnskograsering
- Det er stor interesse fra andre land for å følge Brasils eksempel. Derfor er det så nyttig med denne typen forskning som viser nettopp hvordan Brasil klarte det. Dermed kan andre land forsøke å få til det samme. Jeg er glad for at de norske bidragene framheves i studien. Norge vil fortsette å være en viktig støttespiller i Brasils arbeid for å bevare regnskogen, sier Tine Sundtoft.