Hver fjerde baby i verden er født for tidlig eller for liten. Med enkle og billige tiltak kan man sørge for at flere babyer blir født sterke og livskraftige - slik som denne nyfødte babyen i Uganda. Det vil kunne redde en million babyer i året, ifølge en fersk studie.

Spesialister på barnehelse:

Slik kan vi enkelt redde en million babyer i året

Billige og enkle tiltak som vitaminer, medisin mot malaria og aspirin kan redde livet til over en million babyer hvert år i fattige land. Det er konklusjonen i en ny studie publisert i det respekterte medisinske tidsskriftet The Lancet.

Publisert Oppdatert

Forskerne kaller det «den stille helsekatastrofen»: Hvert år dør rundt 2,3 millioner små babyer i løpet de første 28 dagene av sitt liv. I tillegg dør rundt 1,9 millioner barn i mors mage hvert år.

De aller fleste av disse barna dør i fattige land i Afrika og i Asia. Og selv om det har vært stor nedgang i antallet nyfødte som dør siden 90-tallet, viser en ny FN-rapport at nedgangen har stanset opp.

I en ny studie skriver et forskerteam med noen av verdens fremste spesialister på blant annet barne- og mødrehelse at det er mulig å redde over en million barn hvert år med enkle og billige tiltak.

Mødrehelse er nøkkelen

Forskerne, som kommer fra blant annet USA, Kenya, Storbritannia, Sør-Afrika og Finland, mener at hvis man kan forhindre at millioner av barn er små for alderen i mors mage, at de er små når de blir født, samt at de blir født for tidlig, så vil det redde mange barneliv.

I studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet, understrekes det at tiltakene i stor grad bør rettes mot mødrene. De må få bedre tilgang til helt grunnleggende helseoppfølging og råd mens de er gravide. Det inkluderer blant annet at de får tilgang til vitaminer, medisiner mot malaria og aspirin hvis det er nødvendig.

Født for svake

Disse tiltakene anbefales allerede av Verdens helseorganisasjon (WHO) og er stort sett i bruk i alle rike land. Men i fattige land og i humanitære kriser er det ofte ikke ressurser til å gi denne hjelpen systematisk. FN anslår at under 60 prosent av kvinner i land som Afghanistan, DR Kongo, Jemen og Myanmar får slik oppfølging.

– Estimatene våre på dette feltet viser at problemet med små, sårbare nyfødte er mye mer omfattende enn antatt. Dette er en stille helsekrise som skader livsløp, skader menneskelig kapital og svekker nasjonale økonomier, sier Joy Law, som er professor i barne- og mødrehelse ved London School of Hygiene & Tropical Medicine til The Guardian.

Billig

Studien fra Law og de andre forskerne har beregnet at det vil koste rundt elleve milliarder kroner å iverksette de ulike tiltakene i 81 land. De anslår at det vil bidra til at rundt 5,2 millioner barn hvert år ikke blir født «små og sårbare» . Noe som vil bidra til at langt flere overlever.

Per Ashorn, professor ved Tampere universitet i Finland, mener forskningen han og resten av teamet har gjort, tydelig viser at man ganske enkelt kan redde mange barneliv med en ganske begrenset investering.

– Vi trenger at nasjonale aktører og deres globale partnere prioritere handling og investerer, sier han til The Guardian.

Powered by Labrador CMS