KFUK-KFUM Norge og generalsekretær Øivind Mehl Landmark (til venstre) starter et eget reiserbyrå for den ideelle sektoren. Spesialkunnskap om vanskelige reisemål og fokus på bærekraft er mulige konkuransefortrinn. Med seg på laget har han danske Unitas Rejser og sjef Morten Damgaard. Foto: KFUK-KFUM Norge

Starter reisebyrå for frivillige og bistandsarbeidere

KFUK-KFUM Norge starter sammen med danske Unitas Rejser et nytt norsk reisebyrå: Unitas Reiser. Blant målgruppene er ansatte i hjelpeorganisasjoner og ideelle aktører.

Publisert Oppdatert

Det er ikke hver dag at en mellomstor norsk organisasjon – som også driver bistandsarbeid – velger å starte et eget reisebyrå. Men det er faktisk akkurat det KFUK-KFUM Norge gjør i dag.

– Hele vår bransje skal reise mindre, men vi må reise mer bærekraftig. Vår erfaring som organisasjon er at de kommersielle aktørene ikke nødvendigvis er så gode til å dekke de behovene både bistandsorganisasjoner, folkehøyskoler og andre frivillige har. Så derfor lanserer vi Unitas Reiser sammen med våre danske partnere i dag, sier Øivind Mehl Landmark, generalsekretær KFUK-KFUM Norge til Bistandsaktuelt.

Dansk kjempe med

Den norske organisasjonen har fått en ganske solid partner med på kjøpet: danske Unitas Rejser, som eies av KFUK-KFUM i Danmark. Selskapet har eksistert siden 1948, dekker så å si hele «NGO»-markedet i Danmark og omsatte i fjor for rundt 140 millioner kroner.

Landmark forteller at ideen i Danmark er et reisebyrå hvor eventuelle overskudd går til gode formål og det er fokus på bærekraft og klima. Det vil det også være i Norge.

Ambisjonene er å ha det beste reiseproduktet på markedet for frivillige, folkehøgskoler og ideelle aktører – til den beste prisen.

Egne billetter

Men er det noen marked for dette i Norge, da?

– Det fungerer jo veldig godt i Danmark. De begynte å få norske kunder og har gjort en analyse hvor konklusjonen er at konseptet kan fungere i Norge også. Unitas i Danmark har blant annet lang erfaring med vanskelige reisemål og tilgang til egne billetter for den humanitære sektoren, sier Landmark.

Han forklarer at KFUK-KFUM Norge og danskene går inn med omtrent én million kroner hver til å begynne med og at eierskapet er delt.

– Vi begynner i det små, men skal snart åpne et eget kontor som holder til sammen med organisasjonen vår. Vi skal være et reisebyrå for den ideelle sektoren – som drives av en ideell organisasjon.

Powered by Labrador CMS