Arvinn Gadgil, direktør for UNDPS Oslo Governance Center, er lettet over at mye av regjeringens foreslåtte kutt i både bistandsbudsjettet og støtten til UNDP nå er revansjert i revidert budsjett.

UNDP om revidert budsjett:

Lettet, men fortsatt bekymret over signaleffekten

Arvinn Gadgil i UNPDs Oslo Governace Center er lettet over at mesteparten av de foreslåtte kuttene i støtten til UNDP blir tilbakeført i revidert budsjett. Samtidig understreker han at det internasjonale utviklingssystemet er under stort press.

Publisert Oppdatert

Regjeringen foreslo i sitt budsjettforslag å kutte 95 prosent av støtten til FNs utviklingsprogram – fra 464 millioner til 24 millioner kroner. I revidert budsjett er mesteparten av støtten, 416 millioner kroner, ført tilbake til UNDP igjen.

Arvinn Gadgil, som tidligere har vært statssekretær i UD, er nå direktør for UNDPs Oslo Governance Center.

– Vi er selvsagt lettet over at Stortinget har tatt innover seg alvoret i situasjonen og reversert en del av de foreslåtte kuttene. Det blir lagt merke til internasjonalt, sier Gadgil.

Samtidig understreker han at de kuttene som ble foreslått av regjeringen Støre, skapte sjokkbølger internasjonalt. Bølger som ikke helt har lagt seg.

Massiv signaleffekt

– Kuttene Norge signaliserte, hadde en massiv negativ signaleffekt internasjonalt. Det var en dårlig beslutning på et veldig dårlig tidspunkt. Det vakte stor internasjonal oppsikt at Norge, med sin tradisjon for å støtte opp om det internasjonale utviklingssystemet, valgte å gjøre disse kuttene. Så på en måte er skaden allerede skjedd, selv om det selvsagt er positivt at Stortinget nå har fått rettet opp en del, sier Gadgil.

Han understreker at behovene globalt er langt større enn ressursene som legges på bordet for å løse de mange samtidige krisene.

– Det internasjonale utviklingssystemet er fortsatt midt i en krise med tanke på ressurser og politisk vilje. Man opererer hele tiden med veldig små marginer og kutt fra land som Norge får store konsekvenser, sier Gadgil.

Powered by Labrador CMS