I mai 2013 bodde Kong Harald sammen med yanomami-indianerne dypt inne i Amazonas. Nå har Kongen sagt ja til å være høy beskytter for høstens tv-aksjon, som skal samle inn penger til Regnskogfondets arbeid for å bevare jordens regnskoger. Foto: ISA / Regnskogfondet / Det Kongelige Slott / NTB Scanpix

Kong Harald vil redde regnskogen

Høstens tv-aksjon skal bidra til å redde regnskogen. Kongen har sagt ja til å være høy beskytter for årets store norske innsamlingsdugnad.

Publisert

– Kong Harald har lenge vist et stort engasjement for regnskogen og arbeidet som gjøres for å redde den. Vi er svært glade for at Kongen nå blir høy beskytter for årets TV-aksjon, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

Organisasjonen ble i januar tildelt årets store norske tv-dugnad som går av stabelen i oktober.

– Påvirker det oss alle

Verdens regnskoger er under et voldsomt press og hvert minutt forsvinner store regnskogsområder. Årets tv-aksjon skal ifølge Regnskogfondet bidra til å bevare noen av verdens største, sammenhengende regnskogsområder i Amazonas, Sentral-Afrika og Asia.
 
Regnskogen forsyner verden med mat, vann og medisiner, og bidrar til å regulere klimaet på kloden. Regnskogen er dessuten hjemmet til om lag 260 millioner mennesker. Disse blir drevet ut i fattigdom hvis skogene raseres. Ved å bevare regnskogene, bevares også et biologisk skattkammer som rommer 50–80 prosent av landjordas arter, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.
 
– Når regnskogene ødelegges påvirker det oss alle. Avskoging har alvorlige og dramatiske konsekvenser i form av global oppvarming, et mer ustabilt vær og fordi vi mister matplanter og genetiske ressurser som blant annet kan være med å utvikle viktige medisiner i framtiden, sier Løvold
 
Regnskogfondets mener deres arbeid viser at der urfolk har fått rettighetene til sitt eget landområde, der står skogen. Derfor samarbeider organisasjonen tett med menneskene som bor i skogen ved å tilby rettighetsopplæring, advokathjelp og relevant utdanning, utvikle bærekraftige inntektsveier og sette opp systemer for skogovervåking.

– Verdens største dugnad

Regnskogfondet samarbeider med over 70 organisasjoner i 11 regnskogland. Dette er miljø- og rettighetsorganisasjoner som jobber i nært samarbeid med lokalsamfunn i regnskogen. Organisasjonen støtter alt fra mindre tiltak på landsbynivå til prosjekter for å beskytte større regnskogsområder.

En viktig del av Regnskogfondets arbeid er å øke nordmenns kunnskap og engasjement for regnskogen, forhindre at politikk og næringsinteresser bidrar til å ødelegge den og å styrke politikk og praksis som bevarer den.
 
Tv-aksjonen som går av stabelen søndag 18. oktober er verdens største innsamlingsaksjon og har lang tradisjon i det norske samfunnet. Hvert år engasjerer 100 000 mennesker seg for å samle inn penger til et viktig formål. Samtlige av Norges 2,3 millioner husstander skal besøkes av en bøssebærere. Siden oppstarten i 1974, har det norske folk bidratt med mer enn 7,5 milliarder kroner.

– Jeg er veldig glad for at så mange nordmenn allerede har et engasjement for regnskogen. Tv-aksjonen gir en unik mulighet til frivillig innsats som topper seg på selve aksjonsdagen, sier Løvold.

Powered by Labrador CMS