Ameen Jubran, leder og grunnlegger av den jemenittiske organisasjonen Jeel Albena, inne i et hus ødelagt av et luftangrep i byen Sana‘a. Foto: UNHCR

Nansenprisen til hjelpeorganisasjon i Jemen

Publisert

En organisasjon som har gitt livreddende hjelp til titusener av mennesker på flukt i Jemen, tildeles Nansenprisen for 2021.

Gruppen Jeel Albena ble etablert så nylig som i 2017. Den får den prestisjetunge prisen for sin iherdige innsats for jemenitter på flukt, inkludert i perioder med skiftende frontlinjer som har ført til kamphandlinger tett på, heter det i kunngjøringen fra FNs flyktningorganisasjon.

Grunnleggeren Armeen Jubran (37) har selv blitt tvunget på flukt og har vært nær ved å miste livet.

- Områdene der vi jobber, er blant de mest utarmede, og også de farligste, sier Jubran.

- Vi kjente på farene hver dag, men til tross for det, vi hadde mennesker som var drevet på flukt som trengte vår hjelp. Vi kunne ikke etterlate dem uten å gi dem hjelp, fortsetter han.

Fire millioner mennesker er drevet på flukt fra hjemmene sine på grunn av krigen i Jemen. Likevel blir konflikten og nøden folk opplever ofte oversett, påpeker FN-organisasjonen UNHCR.

Jeel Albena har gitt husly til omkring 18.000 internflyktninger. I tillegg støtter de kvinner med mål om at de skal bli selvhjulpne, samt bistår i å renovere skoler.

Nansenprisen tildeles enkeltpersoner, grupper eller organisasjoner som gjør en innsats utover det vanlige for å beskytte flyktninger, andre mennesker som er på flukt og statsløse. Det har vært mer enn 60 vinnere fra forskjellige land siden prisen ble etablert I 1954.

Powered by Labrador CMS