Oxfam stiller politiske krav til verdens ledere. Under klimatoppmøtet i Glasgow tok aktivister på seg masker som fremstilte verdens toppledere som står for store klimautslipp. Indias sterke mann, Narendra Modi (nr.2 fra høyre) er blant disse. Foto: NTB.

India slår ned på Oxfam-støtte, rammer viktig helsearbeid

Oxfam, en av verdens aller største hjelpeorganisasjoner, har mistet retten til å ta imot utenlandsk støtte til bistandsprosjekter i India. Det vil gå ut over livsviktig arbeid, blant annet knyttet til helsearbeid under koronapandemien. Også andre organisasjoner er rammet.

Publisert

Det var indiske myndigheter som nylig meddelte organisasjonen at dens lisens for å motta ekstern finansiering av hjelpeprogrammer er trukket tilbake.

- Beslutningen vil ha en dramatisk innvirkning på pågående humanitært og sosialt arbeid i 16 av Indias delstater, sier generalsekretær i Oxfam Inia Amitab Behar i en pressemelding.

Rammer arbeidet

Han mener finansieringsnekten vil få umiddelbare konsekvenser for organisasjonens arbeid med å skaffe livsviktig medisinsk og diagnostisk utstyr slik som oksygenbeholdere og respiratorer og leveranser av mat til sårbare grupper under pandemien. I tillegg vil støtte til utdanning og inntektsskapende arbeid for kvinner også påvirkes.

Oxfam India sier at organisasjonen vil be myndighetene om å revurdere vedtaket.

Stormakten i Sør-Asia er kjent for å ha en restriktiv holdning til utenlandske bistandsorganisasjoner og deres talsmannsarbeid. Det har de siste årene vært en rekke kontroverser mellom regjeringen og hjelpeorganisasjoner, og regjeringen har ofte vist til at den ikke ønsker utenlandsk innblanding i landets indre anliggender. Landet har strenge lover som setter begrensninger for at indiske organisasjoners skal kunne motta støtte fra utlandet.

Flere lisenser trukket tilbake

Indias innenriksdepartementet har vist til «uønskede innspill» som årsak til at lisensen for å motta utenlandsk støtte er trukket tilbake, men det er fortsatt uklart hvilke øvrige omstendigheter som har ført til beslutningen, skriver BBC.

Også organisasjonen The Missionaries of Charity, som ble etablert av fredsprisvinneren moder Teresa, har fått sin lisens trukket tilbake med samme begrunnelse om «uønskede innspill». Ytterliggående hindu-grupper har lenge hevdet at hjelpeorganisasjonen bedriver skjult evangelisering for å få folk til å konvertere til kristendom, noe organisasjonen selv har tilbakevist.

De nye restriksjonene på Oxfams arbeid i India trer i kraft fra og med 1. januar i år.

Nærmere 6000 ikke-statlige organisasjoner mistet sine lisenser fra og med samme dato, blant dem også den viktige organisasjonen . Av disse var det 179 som hadde opptrådt I strid med regelverket, mens rundt 5700 ikke hadde søkt om ny lisens, ifølge indiske myndigheter.

Powered by Labrador CMS