En demonstrant på kne foran et banner i forbindelse med protestaksjonen mot økte skatter i Kenya.

Kenya i sjokk etter dødelig protestbølge

Kenya har våknet opp til en ny virkelighet. Tirsdag ble flere personer skutt og drept da politiet skjøt med skarpt mot demonstranter.

Publisert Oppdatert

«Død og ødeleggelse», er forsidetittelen i avisen Standard onsdag. «Landet er blitt skaket i sine grunnvoller», konstaterer Daily Nation.

Onsdag morgen var det et stort politioppbud ved nasjonalforsamlingen i Nairobi, der demonstranter dagen før stormet inn midt under en budsjettbehandling – et budsjett som inneholder store utgiftskutt og skatteøkninger.

Fortsatt kan lukten av tåregass kjennes i luften, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

– Minst 13 drept

Kenyas største legeforening opplyser onsdag at minst 13 personer ble drept da politiet skjøt mot demonstrantene. Tidligere anslag har vært mellom fem og ti.

– Så langt har vi minst 13 drepte, men dette er ikke det endelige antallet, sier Simon Kigondu, leder for Kenya Medical Association.

Han sier også at han aldri tidligere har opplevd at det er blitt brukt så mye vold mot ubevæpnede mennesker.

En politimann som holder vakt ved de ødelagte politisperringene utenfor nasjonalforsamlingen onsdag morgen, forteller at han så det som skjede på TV.

– Det var galskap, vi håper det blir rolig igjen i dag, sier han dagen derpå.

Enkelte demonstranter skal ha kastet stein mot politiet tirsdag ettermiddag, hvorpå politiet svaret med tåregass, vannkanoner, gummikuler og til slutt skarpe skudd.

I løpet av kvelden ble militæret utplassert for å hjelpe politiet med å håndtere situasjonen. Da hadde demonstranter ikke bare stormet parlamentsbygningen, men også satt fyr på en del av den.

Studenter i spissen

Det er unge studenter som har dannet kjernen i protestbølgen, som de siste dagene har skylt innover landet og tatt regjeringen og president William Ruto på sengen.

Han varslet tirsdag kveld harde tiltak mot det han kaller «volden og anarkiet».

Protestene ble innledet i forrige uke og har også ført til store demonstrasjoner i andre byer. Men inntil tirsdagen har de stort sett vært fredelige.

I sosiale medier lover flere av deltakerne at de vil fortsette protestene onsdag, skriver Reuters.

Natt til onsdag avfyrte politiet over 700 varselskudd for å spre demonstranter i en av Nairobis forsteder. Videoer av hendelsen er spredt i sosiale medier.

Protestbevegelsen har ingen formell ledelse, og mye av organiseringen skjer via sosiale medier.

Powered by Labrador CMS