Hadde han ikke vært byråkrat, ville Per Fredrik Pharo vært midtbaneanker på Liverpool. I hvert fall om det bare krevde løpetalent.

Ukens byråkrat:

– Byråkrater er dørgende kjedelige

Per Fredrik Pharo mener et kompetent byråkrati er det eneste som står mellom oss og et dysfunksjonelt autokrati. 

Publisert Oppdatert

Per Fredrik Pharo (52) tiltrådte nylig som avdelingsdirektør for klima- og miljøavdelingen i Norad.  Tidligere har han ledet avdelingen for partnerskap og omfordeling, og han har ledet klima- og skogsatsingen i Klima- og miljødepartementet i over ti år. Den dagen fattigdom er utryddet og tap av natur og biomangfold er i retrett, skal Pharo slutte å engasjere seg i grønn omstilling og heller bare se sport på tv. 

– Hvordan starter du dagen?

De ukene kidsa bor hos meg, lager jeg frokost til dem og får dem ut døra. De ukene de bor hos moren sin, hopper jeg på sykkelen og kommer meg på jobb. Frokost spiser jeg på jobb mens jeg koser meg med innboksen og prepping til dagens gjøremål. Er jeg skikkelig heldig, har jeg tid til en løpetur på morran. Lider av tung endorfinavhengighet.

Byråkraten

Byråkratiet er selve bautaen i samfunnet vårt, og byråkratene er tannhjulene som får det hele til å gå rundt. Men hvem er de egentlig, alle disse byråkratene som sitter på kontorer og i åpne landskap i departementer og direktorater over det ganske land? Og hva driver de egentlig med? I denne spalten får du møte noen av dem

– Hva er det beste med jobben din?

Å få lov til å være med å redde verden sammen med de beste folka. Det er et ekstremt privilegium å kunne bidra til å bemyndige folk og institusjoner som kan gjøre en forskjell.

– Og hva liker du minst?

Reiseregninger.

– Hvor ofte tenker du på at det er skattebetalernes penger du forvalter?

Som alle andre i dette landet – takk, Einar Førde – er jeg sosialdemokrat og anser penga vi deler ut som fellesskapets ressurser. En del av det var skattebetalernes penger en gang – før det ble betalt inn som skatt. Når den betalingen er gjort, er det ikke lenger deres penger, men fellesskapets ressurser. Dessuten er en betydelig andel av det vi deler ut, tilkommet fra inntekter som ikke er innom skattebetalerne overhodet. 

Men altså: Jeg tenker daglig på at vi forvalter fellesskapets ressurser – fellesskapet forventer og fortjener dokumenterbare resultater når det gir bort én prosent av BNP. Vår helligste forpliktelse er å gjøre alt vi kan for å gi dem mest mulig valuta for pengene.

– «Byråkrati», «byråkrat» og at noe er «byråkratisk» er nærmest blitt til skjellsord i Norge. Byråkrater blir ofte beskyldt for å være trauste og kjedelige. Er de det?

Dørgende kjedelige, hele bunten. Fordi det er jobben vår. Ikke mer å si om den saken.

– Er du stolt over å være byråkrat?

Ja. Et kompetent og meritokratisk byråkrati med tung integritet er det eneste som står mellom oss og en variert meny av usjarmerende former for dysfunksjonelt autokrati.

– Hvilken sak engasjerer deg for tiden?

Grønn og rettferdig omstilling. Siden 2007. Skal slutte å engasjere meg i det og bare se sport på tv når fattigdom er utryddet, PPM er på 380 og synkende, og tap av natur og biomangfold er i retrett.

– Hvis du ikke hadde vært byråkrat – hva er drømmejobben?

Midtbaneanker på Liverpool. Det eneste av de 100 talentene det forutsetter som jeg innehar, er løpsstyrke. Så det ble byråkrat.

– På tampen: Hva er dine beste lesetips? 

Verdensbankens Climate Change and Development Reports. Bare å sette i gang med å implementere.

Som Johan Galtung anbefaler jeg helst egne verker – så FOLUs Growing Better fra 2019 må med. Samt Helge Pharos Hjelp til selvhjelp: Det norsk-indiske fiskeriprosjektets historie 1952-72. Dette er selvfølgelig helt uavhengig av nært slektskap med forfatteren – ingenting vi siden har støtt på i bistanden som ikke dekkes der.

Seriøst: Team of Rivals om Lincoln og hans krigskabinett er et mesterstykke. (Siden jeg får skrive svarene selv så anbefaler jeg også filmen med Daniel Day-Lewis i hovedrollen – scenen der han forklarer Thadeus Stevens i Tommy Lee-Jones skikkelse om kompass, kart og terreng er episk, alt du trenger å vite om politikk på 60 sekunder.) Vi hadde trengt en Lincoln nå.

Powered by Labrador CMS