I forbindelse med Noyrys rettssak i fjor demonstrerte hundrevis av mennesker utenfor Stockholms tingrett.
I forbindelse med Noyrys rettssak i fjor demonstrerte hundrevis av mennesker utenfor Stockholms tingrett.

Iranske Hamid Noury (61) dømt til livstid i fengsel for brudd på folkeretten

Dommen i en av de mest bemerkelsesverdige rettsakene i svensk historie har falt. Iranske Hamid Noury er dømt til livstid i fengsel for henrettelser av politiske fanger i Iran i 1988.

Publisert Oppdatert

I dag falt dommen mot iranske Hamid Noury. Han dømmes til livstid i fengsel for henrettelser av politiske fanger i Iran i 1988. Det skriver Stockholm tingrett i en pressemelding.

61 år gamle Noury ble i november 2019 tiltalt for krigsforbrytelser og drap gjennom sin medvirkning til en kampanje for å henrette tusenvis av regimekritikere.

Saken har vekket enorm interesse, og flere mener den er en av de mest bemerkelsesverdige rettssakene i svensk historie.

Komplott

Noury var ansatt i Gohardasht-fengselet utenfor Teheran og var tiltalt for å ha bidratt da iranske myndigheter henrettet tusenvis av medlemmer av gruppen Folkets Mujahedin og andre opposisjonelle i 1988. Ordren skal ha kommet fra landets daværende leder ayatolla Khomeini.

Noury hevdet at dette var et komplott mot den iranske staten da han vitnet i tingretten i Stockholm i november 2021.

– Jeg selger ikke hjemlandet mitt. Jeg er ikke spion. Men alle dere har pratet med, de selger hjemlandet sitt. Jeg er en høyt aktet person i mitt eget land, jeg burde ikke bli behandlet på denne måten, sa han i retten.

Les også: Det iranske regimet for retten

Husket Nourys stemme

Flere har ment det annerledes.

– Jeg så en masse av mine venner bli ført til galgen, sier Iraj Mesdaghi til Bistandsaktuelt.

Meshdaghi er et av nøkkelvitnene i saken. Sammen med Nourys svigersønn, lurte han Noury til Sverige og fikk ham pågrepet.

På 1980-tallet var Mesdagh, som er svensk-iraner, selv medlem av Folkets Mujahedin, men tok senere avstand da han opplevde at motstandsbevegelsen ble organisert som en sekt. Han hevder at Noury var svært sentral i henrettelsene i Gohardasht-fengselet.

Mesdaghi og en rekke andre vitner og anklagere mener også at de husker Noury fra Gohardasht-fengselet – noen sier til og med at de kjenner igjen Nourys stemme som den som leste opp navnene i det som blir omtalt som dødskorridoren. Hit ble fanger ført etter å ha møtt «dødskomiteen», som avsa dødsdommene.

Ifølge flere overlevende og menneskerettsaktivister var nåværende president Ebrahim Raisi en av de fire medlemmene av komiteen.

Andre forteller også at Noury var assistenten til den øverstrangerende i anklagen – Ebrahim Raisi – for de såkalte dødskomiteene som ble opprettet som følge av Khomeinis fatwa. Det var, ifølge vitner, de som bestemte hvem som skulle leve og hvem som skulle dø.

Mange har fulgt saken

Den svenske rettssaken har vært viktig for iranere i hele verden.

Alle de 92 rettsdagene har vært sendt direkte i eksiliransk radio, og all lyd er senere lagt ut på YouTube.

Interessen har vært så stor at publikum har kunnet følge saken på persisk i en separat sal. Regimekritikere, journalister, Nourys tilreisende slektninger og tjenestemenn fra den iranske ambassaden har blant annet vært tilstede i tingretten.

Powered by Labrador CMS