Hvordan påvirkes sørafrikanere av den nye virusvarianten?

Alle snakker om Sør-Afrika etter at den nye covid-varianten, omikron, som ble oppdaget av forskere i landet. Mange steder har nå stengt sine grenser for reisende fra det sørlige Afrika. Vi har spurt fire sørafrikanere hvordan omikron påvirker dem.

Publisert

Antall smittede i Sør-Afrika har økt med 300 prosent den siste uken. Infeksjonskartet er rødt for hele landet. Tallene på sykehusinnleggelser har steget kraftig i Gauteng-provinsen som innbefatter storbyene Johannesburg og Pretoria de siste par dagene. Forskere i landet melder at omikron sprer seg to ganger raskere enn delta-varianten.

Fredag ble det meldt om over 16.000 nye smittetilfeller siste døgn. Til sammenligning ble det påvist rundt 200 smittetilfeller daglig i midten av november, mens antallet var i underkant av 3.000 for en uke siden.

Antall personer som lar seg vaksinere har økt kraftig de seneste dagene. På onsdag denne uken var det 60 prosent flere enn dagen i forveien, men likevel langt under myndighetenes mål om å vaksinere 250 000 personer om dagen.

David Omicron_vox_01ab.jpg

Bryr seg ikke om den nye varianten

- Jeg er ikke spesielt brydd av den nye varianten. Vi har veldig lojale og nisje kunder. De kommer hit uansett. Vi er ikke spesielt avhengig av turister, sier David Smale, eier av Baha Taco, en trendy meksikansk restaurant i Norwood, Johannesburg.

- Jeg insistere på at kundene tar av seg ansiktsmaskene. De trenger ikke bruke hånddesinfeksjon eller ansiktsmasker ved bordene. Det er ikke noe sånt her.

Smale mener at restaurantindustrien er blitt hardt rammet av pandemien.

- Type restauranter endrer seg som en konsekvens. Flere mennesker bestiller take-away, uber-levering og denslags. Jeg er tilbakeholden med å akseptere take-away-bestillinger. Dette er street food, gatemat. Det er ment å nytes varmt og med en gang, sier Smale.

Photojournalist_Omicron_vox_20ab.jpg

Fortvilet og skuffet

- Jeg skulle ha reist til Storbritannia for å feire jul med min familie i fjor (2020). Da måtte vi avlyse turen etter plutselige endringer i covid-reiserestriksjoner. Derfor planla vi å tilbringe denne julen sammen. Jeg var spent på å treffe mine søstre og dere barn etter mer enn to år. Nå er reisen stoppet på grunn av denne nye varianten. Dette er andre gang - det er en slags dejavu. Jeg er fortvilet og skuffet, sier Madelene Cronjé, fotojournalist i Johannesburg.

- Sist jeg så min niese var hun en liten baby. Nå er hun nesten tre år gammel. Vi er virkelig enn tett familie og jeg savner dem masse. Jeg gråter når jeg ser på videoene de sender.

Sister_Omicron_vox_24ab.jpg
Flere lar seg vaksinere

Sykepleier Johannah Ntuli, styrer et vaksinasjonssenter i Parkhurst, Johannesburg.

- Etter at den nye varianten dukket opp har flere enn vanlig kommet for å la seg vaksinere. Men det er ikke travelt nok. Vi ønsker at flere mennesker skal komme og la seg vaksinere, sier Ntuli.

- Flere av mine kollegaer har nylig testet positivt for covid.

- Jeg er veldig takknemlig for å jobbe her. Å gi vaksinere er det samme som å redde liv. Jeg hadde ønsket at folk forsto viktigheten av vaksiner. Vi oppfordrer folk om å la seg vaksinere, og at de etterpå fortsetter å bruke munnbind - fordi vaksinering betyr ikke at du ikke kan bli smittet.

Dimitri 1_Omicron_voxx_10ab.jpg

Hotell som åpnet under nedstengningen

- Vi åpnet under nedstengningen i september, derfor vi er en covid-baby. Det har vært vanskelig. De siste par månedene har ting langsomt begynt å ta seg opp. Men det er nå igjen full stopp med den fjerde bølgen og den nye varianten, sier Dimitri Maritz, bestyrer av et nytt hotell, Sanctuary Mandela i Houghton, Johannesburg - i huset der Nelson Mandela tidligere bodde.

- Nylig testet åtte av mine ansatte positivt, selv om vi følger strenge covid-protokoller.

- Jeg mener at våre vitenskapsmenn som identifiserte den nye varianten bør applauderes. Reiseforbudet (fra land i det sørlige Afrika til USA, Europa osv. red.anm.) er urettferdig. Vi blir straffet. Internasjonale turister er vår hovedfokus. Vi har allerede hatt flere kanselleringer, sier Maritz

Powered by Labrador CMS