Pfizer har undertegnet en avtale med Medicines Patent Pool (MPP) om å gi underlisenser for produksjon av Paxlovid-pillen til generiske legemiddelprodusenter, uten at Pfizer krever penger i retur. Foto: NTB

Fattige land får tilgang til billigere varianter av Pfizers koronapille

Dersom Pfizers lovende koronapille blir godkjent, åpner selskapet for billige kopivarianter for de 95 fattigste landene i verden.

Publisert

Selskapet har undertegnet en avtale med Medicines Patent Pool (MPP) om å gi underlisenser for produksjon av Paxlovid-pillen til generiske legemiddelprodusenter, uten at Pfizer krever penger i retur. Medicines Patent Pool (MPP) jobber med å øke tilgangen til nye medikamenter.

Dermed kan 95 lav- og mellominntektsland som til sammen utgjør 53 prosent av verdens befolkning få tilgang til pillen.

- Dette er et viktig skritt i retning av bedre tilgang til legemidler mot covid-19. Pandemien er på ingen måte over, og vi må fortsette arbeidet, blant annet ved å se på slike lisensieringsavtaler og andre virkemidler. Fordelingen av både medisiner og vaksiner mot covid-19 er langt fra der den bør være og nettopp derfor er hver slik avtale viktig, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i en skriftelig kommentar.

Reduserer faren

Foreløpige data fra testingen av Paxlovid-pillen viser at den reduserer faren for død eller sykehusinnleggelse fra covid-19 med 89 prosent blant voksne i risikogruppa.

Den nye lisensavtalen kommer kort tid etter at MPP inngikk en liknende avtale om det antivirale legemiddelet Molnupiravir med MSD/Merck. Avtalen gjør at også Molnupiravir kan bli tilgjengelig i 105 land.

- Norge har i pandemien jobbet for større åpenhet i legemiddelindustrien, overføring av teknologi og frivillig lisensiering. Det må til dersom vi skal få en mer likeverdig fordeling av vaksiner og medisiner. Med denne avtalen kan legemiddelprodusenter i hele verden produsere disse medisinene på lisens, og forhåpentligvis kan det redde liv, sier Tvinnereim.

Norges globale helseambassadør John- Arne Røttingen er styremedlem i MPP.

Powered by Labrador CMS