En protest mot patenter på covid-19-vaksinere rigges i Berlin. Foto: Fabian Sommer/dpa /NTB

Vaksinepatenter vil ta oss alle tilbake til startstreken

MENINGER: Koronakrisa er ikke lenger like prekær i Norge. Munnbindene har mange lagt på hylla, og de modigste av oss sitter nå ved siden av fremmede på trikken.

Publisert

Skal vi tro mediene er det likevel mulig at vi tar gleden på forskudd, dessverre. En nylig svensk undersøkelse viste nemlig at nivået av antistoffer hos fullvaksinerte sank med 85 prosent syv måneder etter siste dose ble satt. I flere land, blant annet Norge, er det derfor nå snakk om en tredje vaksinedose - noen har allerede fått den. Samtidig skriker land i det globale Sør etter å få sin første dose.

I Afrika har bare 6 prosent av befolkningen fått første dose, mot EUs 67 prosent, ifølge Our World in Data. I Mail er under 1 prosent av befolkningen fullvaksinert, og siden koronapandemiens start er det nå 900 000 flere mennesker i landet som lever i ekstrem fattigdom.

Handel og patenter

Sett opp mot disse tallene er det tydelig hvor absurd det er at vi allerede snakker om en tredje dose til befolkninga vår. Men spørsmålet om rettferdig vaksinefordeling kan ikke reduseres til bare dette spørsmålet - handel og patenter spiller også en vesentlig rolle i dette.

Det er tydelig at Norge ikke har en samstemt tilnærming til vaksinerettferdighet. Samtidig som vi snakker med store ord om viktigheten av Covax-samarbeidet for å sikre vaksiner til alle, så har Norge sammen med en liten håndfull andre rike land blokkert forslag som kan sikre at hele verdens befolkning faktisk får tilgang til vaksiner - nemlig et midlertidig unntak fra patentregelverket i WTO.

De mektige legger premissene

Patentreglene viser tydelig hvordan dagens økonomiske system ikke baserer seg på et faktisk fritt marked, men at de mektigste har lagt premisser som passer dem best. Vaksinepatenter bidrar til å opprettholde og forsterke dagens urettferdige maktfordeling. Under korona har dette urettferdige systemet i prinsippet blitt prioritert over menneskeliv. Det er en moralsk fiasko at rike land bremser et patentunntak som kan sikre millioner mennesker første vaksinedose, samtidig som vi snakker om å sette en tredje dose på hjemmebane.

Det er heller ikke “bare” et moralsk spørsmål - det er i alles interesse at hele verdens befolkning vaksineres raskt. Hvis ikke risikerer vi at mutasjoner av viruset finner veien tilbake til resten av verden, og tar oss alle tilbake til startstreken.

Patentunntak

For å håndtere koronapandemien raskt nok, og forhindre en ny lockdown, må Norge være villige til å se forbi sin egen nesetipp til fordel for global folkehelse og solidaritet. Første skritt er å støtte et midlertidig patentunntak i WTO.

Vi kan sette så mange doser vi bare vil, men om ikke alle blir beskyttet er ingen beskyttet. Og da vil vi trenge en fjerde, femte og sjette dose.

Powered by Labrador CMS