USAs president Joe Biden vinker til tilskuerne på vei over plenen i Det hvite hus og inn i presidentens helikopter tirsdag denne uka.

Biden om matkrisen i verden:

Skal bygge siloer langs grensa – for å få korn ut fra Ukraina

USA og allierte land vil etablere en ny eksportrute for korn som tidligere gikk via Svartehavet, ifølge president Joe Biden. Målet er både å hjelpe Ukraina og å bidra til å senke matvareprisene som nå skaper kriser i mange utviklingsland.

Publisert

Den russiske blokaden i Svartehavet har ført til at Ukrainas eksport av korn sjøveien er blitt blokkert. Eksportstansen truer matsikkerheten i hele verden, og Russland er blitt anklaget for utpressing og å bruke sult som våpen.

Biden ga Russlands president Vladimir Putin skylda for høye matvarepriser i USA og advarte at planene for å få fortgang i korneksporten vil ta tid.

– Jeg jobber tett med våre europeiske partnere for å få 20 millioner tonn med korn som er fastlåst i Ukraina, ut på markedet for å hjelpe til med å senke matvareprisene, sa Biden i en tale til en fagforeningssamling i Philadelphia tirsdag.

Biden sa at alternativ eksport via land blir vanskelig på grunn av systemforskjeller mellom jernbanen i Ukraina og i nabolandene.

For å hjelpe på flaskehalsen skal de vestlige landene bygge «midlertidige siloer ved grensene til Ukraina, inkludert i Polen, så vi kan overføre det til de siloene, over til biler i Europa, og få det ut til havet og ut i verden», sa Biden.

Powered by Labrador CMS