WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus har møtt Talibans helseminister Qalander Ebad for å diskutere den prekære helsesituasjonen i Afghanistan. Her tar han av masken i forbindelse med en pressekonferanse i desember i fjor.

Tilbake i Europa:

Taliban diskuterte helsekrisen med WHO-sjefen

Talibans helseminister har møtt lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) for å diskutere krisen i Afghanistan.

Publisert Oppdatert

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier onsdag han snakket med Qalander Ebad tirsdag. De to møttes også i Kabul i september, kort tid etter at Taliban tok makten i Afghanistan.

– Tross noen forbedringer siden den gangen, er helsesituasjonen i Afghanistan fortsatt alvorlig og den akutte humanitære krisen setter fortsatt liv i fare, sier Tedros.

– Det er et akutt behov for utstyr til å påvise koronasmitte, særlig av omikronvarianten, ettersom smitten er økende, forklarer WHO-sjefen. Han sier WHO støtter innsatsen mot pandemien i Afghanistan og vaksinekampanjer mot polio og meslinger.

Tedros og Ebad diskuterte landets helsebehov, styrking av helsevesenet, kriseberedskap og opplæring av helsepersonell. Kvinner er en viktig del av arbeidsstyrken i helsevesenet.

– Vi diskuterte også fremskritt innen utdanning for jenter på alle nivåer, inkludert høyere utdannelse, sier Tedros. Han oppfordrer verdenssamfunnet til fortsatt dialog for å støtte det afghanske folket og bidra til å bedre helsesituasjonen i landet.

Helseminister Ebad er en del av en Taliban-delegasjon som for tiden er i Sveits og skal snakke med institusjoner og organisasjoner om menneskerettigheter og adgang for humanitær bistand.

Taliban skal også møte representanter for sveitsiske og andre europeiske myndigheter, men regjeringen i Sveits understreker at besøket ikke innebærer en anerkjennelse av Taliban-styret i Afghanistan.

Powered by Labrador CMS