22 år gamle Asma Saeen er reporter for TV-stasjonen TOLO i Kabul. Hun forsøkte å flykte da Taliban grep makten, men lyktes ikke.

Ny rapport:

Taliban slår hardt ned på afghanske medier

Afghanistans nye makthavere Taliban slår hardt ned på medier landet over og har innført omfattende sensur, ifølge Human Rights Watch.

Publisert

Mens det de siste månedene har vært mye oppmerksomhet om Talibans trakassering av journalister og medier i hovedstaden Kabul, står det ikke noe bedre til i resten av landets provinser, konstaterer menneskerettsorganisasjonen i ny rapport.

Human Rights Watch har intervjuet journalister og medieansatte i 17 av Afghanistans 34 provinser, og de forteller at det blir truet, banket opp og til tider fengslet når de forsøker å gjøre jobben sin.

Overgrepene har fått mange medier til å stenge, mens andre driver omfattende selvsensur av frykt for å hisse på seg Taliban.

Journalistene forteller også at etterretningsfolk fra Taliban ofte tropper opp i redaksjonslokalene for å fortelle dem hva de skal publisere, og de advarer også mot å rapportere noe som går på tvers av Talibans politikk. Omtale av voldshandlinger begått av Taliban-medlemmer blir det også advart mot.

Kvinnelige journalister er særlig utsatt, og i enkelte provinser har de fått ordre fra Taliban om å slutte å jobbe.

Mange afghanske journalister flyktet fra landet da Taliban grep makten i august, og mange sitter fengslet etter å ha dekket demonstrasjoner eller for på annet vis ha ertet på seg de nye makthaverne.

En undersøkelse utført av den internasjonale journalistorganisasjonen Reporters Without Borders og Afghanistans uavhengige journalistforbund (AIJA) i desember, viste at 6.400 journalister hadde mistet jobben og at 231 medier hadde stengt siden Taliban kom til makten.

Powered by Labrador CMS