Fem måneder med våpenhvile er brutt etter at det brøt ut harde kamper mellom regjeringshæren og lokale opprørere i Tigray onsdag. Bildet av tigrayanske opprørssoldater er fra juni 2021.
Fem måneder med våpenhvile er brutt etter at det brøt ut harde kamper mellom regjeringshæren og lokale opprørere i Tigray onsdag. Bildet av tigrayanske opprørssoldater er fra juni 2021.

Etiopia:

Våpenhvilen i Tigray brutt

Det har brutt ut harde kamper mellom regjeringen og lokale opprørere i Nord-Etiopia. Dermed er fem måneder med våpenhvile brutt.

Publisert Oppdatert

Harde kamper mellom Etiopias føderale regjering og Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) har siden november 2020 ført til høye dødsfall, store fluktstrømmer og matmangel.

En humanitær våpenhvile ble inngått i slutten av mars, og siden april har flere humanitære konvoier fått kjøre inn i Tigray.

Men ifølge FN har lite av hjelpen nådd frem til sivilbefolkningen, og situasjonen for de omtrent seks millioner menneskene som befinner seg i regionen, beskrives som svært alvorlig. Om lag 400 000 mennesker står i fare for å miste livet på grunn av akutt sult.

Onsdag blusset konflikten opp igjen, og det ble meldt om harde kamper rundt byen Kobo, nord i landet og på grensen til Tigray. Vitner skal ha fortalt til den britiske nettavisen BBC at de hadde hørt lyden av tunge våpen og sett den føderale regjeringshæren ankomme.

Det skjer bare en drøy uke etter at Etiopias regjering uttalte av den ønsket en formell avtale om våpenhvile med opprørerne i Tigray. TLFP kalte det en «tilsløring» og avviste at regjeringen hadde vist vilje til dialog.

Ord mot ord

Nå beskylder begge parter hverandre for å ha fremprovosert sammenstøtene.

En talsmann for TLFP, Getachew Reda, skal ifølge BBC ha sagt at etiopiske regjeringsstyrker startet offensiven mot Tigray etter en «ukelang provokasjon» på grensen mellom Tigray og naboregionen Amhara.

Regjeringen skal på sin side ha anklaget TLPF for å bryte våpenhvilen, og at deres sikkerhetsstyrker svarte på angrep fra opprørerne.

«Terrorgruppen angrep østfronten», sa den etiopiske regjeringen i en uttalelse, ifølge The New York Times. «De har offisielt brutt våpenhvilen.»

Etiopiske tjenestemenn sa også at styrkene deres hadde skutt ned et fly lastet med TLFPs våpen, noe Getachew benektet.

Dypt sjokkert

FN-sjef António Guterres sa at han var dypt sjokkert over kampene og ba om at fiendtlighetene opphører umiddelbart.

Også Norge har uttrykt bekymring.

«Norge er bekymret over oppblussingen av kamper i de nordlige Etiopia. Vi ber om at fiendtlighetene opphører og at innsatsen for å forhandle frem et endelig oppgjør gjenopptas», skriver norsk UD i uttalelse på Twitter onsdag ettermiddag.

«Sivile må beskyttes. Vi krever uhindret humanitær tilgang til alle i nød og at humanitære arbeidere og utstyr respekteres», heter det videre.

Sjefen for Verdens matvareprogram (WFP), David Beasley, har andre bekymringer:

I en twittermelding beskylder han tigrayanske myndigheter for å ha stjålet 570 000 liter drivstoff som var forbeholdt WFPs operasjoner i Tigray.

«Millioner vil sulte hvis vi ikke har drivstoff til å levere mat. Dette er opprørende og skammelig. Vi krever retur av drivstoffet NÅ», skriver han.

Powered by Labrador CMS