Sudans hær og opprørsgruppen Rapid Support Forces, ledet av general Mohammed Hamdan Dagalo (bildet), har vært i krig siden april i fjor. FN har anslått at minst 12 000 mennesker er drept og over syv millioner er drevet på flukt i løpet av krigen.

Sudan kutter midlertidig båndene til IGAD fordi opprørsleder er invitert til regionalt toppmøte

Hevder invitasjonen av Rapid Support Forces-general Mohammed Hamdan Dagalo til den østafrikanske samarbeidsorganisasjonens Kampala-toppmøte «krenker Sudans suverenitet».

Publisert Oppdatert

Sudans regjering annonserte tirsdag at båndene til den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen IGAD kuttes midlertidig, ifølge Voice of America

Intergovernmental Authority of Development (IGAD) har vært engasjert i meklingsforsøk mellom landets hærledelse og en rivaliserende paramilitær styrke. 

Nå anklages IGAD for «å krenke Sudans suverenitet» ved å invitere opprørslederen Mohammed Hamdan Dagalo til et IGAD-toppmøte i Kampala. I en uttalelse fra Sudans UD heter det at grepet er et svar til IGAD for å ha invitert Dagalo «uten konsultasjon».

Hæren, ledet av general Abdel-Fattah Burhan og general Mohammed Hamdan Dagalo og hans Rapid Support Forces har kjempet for kontrollen i Sudan siden april.

Mislykket mekling

General Dagalo bekreftet sist uke på sosiale medier at han hadde mottatt invitasjon til det 42. IGAD-toppmøtet som åpnes i Ugandas hovedstad Kampala torsdag. 

Kunngjøringen fra Sudans UD kommer etter at opprørsgeneralen var på turné hvor han møtte myndighetspersoner i Uganda, Djibouti, Etiopia, Kenya, Sør-Afrika og Rwanda.

IGAD – som inkluderer de østafrikanske landene Djibouti, Eritrea, Etiopia, Kenya, Somalia, Sør-Sudan, Sudan og Uganda – er sammen med Saudi-Arabia og USA del av det så langt mislykkede meklingsarbeidet for å få slutt på konflikten. 

De to generalene skal ikke ha møttes personlig siden krigen brøt ut.

Powered by Labrador CMS