Det afrikanske kontinentet har verdens yngste befolkning, men også de eldste lederne. Bare 5,6 prosent av befolkningen er over 60 år. Likevel er det de gamle som styrer, skriver Panoramas ansvarlige redaktør. Foto: Espen Røst

Leder:

Til ungdommen

Afrika har mange ungdommer. Hele 70 prosent av befolkningen sør for Sahara er under 30 år, ifølge FN.

Publisert Oppdatert

For en rikdom! Tilgang på arbeidskraft er nasjoners viktigste ressurs. Dersom ungdommene får tilgang til utdanning, arbeid og blir gitt makt i beslutningsprosesser, sitter de på nøkkelen til å løse flere av utfordringene mange afrikanske land strever med.

Energien, skaperkraften, talentene, visjonene, drømmene og viljen til å påvirke samfunn og egen fremtid er universell. Men forutsetningene for å forløse og realisere denne kraften varierer sterkt.

Ungdommer er ikke bare fremtiden. De er nå.

Å gi dem frihet og makt til å forme og påvirke samfunnene de lever i, må være viktige navigasjonsmål også innen bistanden. FNs bærekraftmål nummer fire, fem og åtte handler om retten til utdanning, anstendig arbeid, økonomisk utvikling og likestilling mellom kjønnene. Ambisjonene er gode, men vi trenger også tydelige strategier for å bidra til at ungdommer i afrikanske land får tilgang til rettigheter vi i Norge tar for gitt.

Vi vet at pandemien har skapt alvorlige tilbakeslag for tidligere fremskritt innen flere fundamentale bærekraftmål. Tall fra ILO viser at i 2020 stod en av fem unge utenfor arbeidsliv, utdanning eller arbeidslivstrening. To år med nedstengning har ikke gjort situasjonen bedre.

Gründervirksomhet og start up-bedrifter representerer en del av løsningen, men ikke alle har anledning eller forutsetninger for å skape sin egen arbeidsplass eller starte en virksomhet. Et velfungerende samfunn trenger dessuten også lærere, helsearbeidere og politikere.

Slik grafen viser, regner FN med en eksplosiv vekst i befolkningen på kontinentet frem mot 2100. Det haster altså med å finne bærekraftige løsninger på en rekke områder.

Gjennom et felles løft der flere land deltar, har Den afrikanske utviklingsbanken som mål å skape 25 millioner nye arbeidsplasser innen 2025. Bistand og etablering av næringsliv kan spille en rolle, men det kan ikke frita lokale myndigheter fra å legge til rette for at det skapes robuste arbeidsplasser, slik at unge ikke utdannes til ingenting. Eller ender opp i utlandet på slavekontrakter eller i hendene på terrorgrupper.

Bistandsaktuelt blir Panorama. Faksimile av årets første magasin.

Væpnede opprørsgrupper i vekst skaper svært krevende sikkerhetssituasjoner for lokalbefolkningen, men også for hjelpearbeidere og internasjonale selskaper som kan tilby arbeid. I et intervju til det nye magasinet vårt, forteller en ung mann hvordan han ble rekruttert av en av Afrikas mest fryktede terrorgrupper. Nå tar han del i et rehabiliteringsprogram for gutter i samme situasjon.

Det afrikanske kontinentet har altså verdens yngste befolkning, men også de eldste lederne. Bare 5,6 prosent av befolkningen er over 60 år. Likevel er det de gamle som styrer. I 2023 skal det avholdes 17 valg på parlaments- eller presidentnivå. Vil yngre krefter slippe til?

I det mest folkerike landet, Nigeria, er toppkandidatene til presidentjobben tre herrer mellom 61 og 75 år. Alle med anklager om korrupsjon eller narkohandel mot seg. Ledere som stod på barrikadene i frigjøringskampen fra kolonimaktene, har klamret seg til makten. Ungdommen ser de på som en trussel.

Les også: Hun vil bli historiens yngste parlamentsmedlem

Også klimaarven bærer den unge generasjonen på sine skuldre. For også her er det de som har skjønt at det er alvor. De merker allerede effekten av vestens og tidligere generasjoners unnlatelsessynder. Matsikkerheten er alvorlig truet, folk dør og drives på flukt på grunn av tørke og ekstremvær.

Klimakampen føres av mange unge i flere land. Vi har blant annet blitt med en ung mann inn i regnskogen han vil redde, reportasjen kan du lese her.

Mange av dere har allerede fått førsteutgaven av magasinet vårt i postkassen. Vi har altså valgt å vie dette første nummeret til den voksende unge befolkningen i Afrika. Ambisjonen er ikke å gi et fullstendig bilde, men et innblikk i noen utfordringer unge i Afrika møter i sin hverdag. Vi har ønsket å la ungdommene selv beskrive utfordringer, og også hvordan de selv er del av løsningen.

Nordahl Griegs ord gjelder også Afrikas ungdom:

Edelt er mennesket, jorden er rik!

Finnes her nød og sult, skyldes det svik.

Knus det! I livets navn skal urett falle.

Solskinn og brød og ånd eies av alle.

Soweto Street Fighters, en gruppe ungdom fra townshipen Soweto i Sør-Afrika, konkurrerer om å ha den flotteste sykkelen, den beste msuikken og det feteste stuntet. Foto: Michele Spatari / AFP / NTB
Powered by Labrador CMS