Bal Bahadur Kami ble operert for grå stær i desember. Nå kan han igjen lage arbeidsredskaper og brødfø familien.

Synstestet, operert og i arbeid

De har banket på hver dør i åtte distrikter i Nepal. Utført en enkel synstest på alle i husholdningene. Det førte til at Bal Bahadur Kami (70) ble operert for grå stær. Han kan nå begynne å smi redskaper igjen.

Publisert

I løpet av fjoråret sjekket utsendinger fra Det nepalske blindeforbundet (NAB) synet til over 700 000 mennesker i to distrikter. De oppdaget at 16 000 personer var synshemmet, og mange tusener med andre former for funksjonsnedsettelse. I utgangspunktet er det åtte av Nepals 75 distrikter som omfattes av kartleggingen. Målet er å gradvis øke omfanget.

Norges Blindeforbund og Atlas-alliansen, med støtte fra Norad, står bak kartleggingsarbeidet til NAB.

– Tallet på funksjonshemmede er langt høyere enn det som framgår i statistikken fra den offentlige folketellingen, sier Bahadur Limbu, daglig leder i NAB.

Kartlegging

– Svært mange funksjonshemmede er usynlige i sine lokalsamfunn. Noen er til og med skjult av egen familie, ved at funksjonshemmede holdes innestengt i hjemmet. De aller fleste funksjonshemmede faller utenfor offentlig statistikk. Et viktig første skritt mot et nytt liv er at samfunnet vet at mennesker – også funksjonshemmede – finnes, sier Anne Nyeggen, kommunikasjonssjef i Atlas-alliansen.

Et av målene med det norskstøttede samarbeidet i Nepal de neste tre årene e å kartlegge blinde og svaksynte for å kunne tilby nødvendige operasjoner, spesielt for grå stær. Samtidig skal opplæring for blinde og svaksynte styrkes slikt at de får en økt grad av selvstendighet og økt velferd.

– De siste 25 årene har antall blinde i Nepal blitt dramatisk redusert. Vi har klart å mobilisere leger. Det er etablert tre spesialiserte øyesykehus, og i tillegg en rekke andre behandlingstilbud, sier Limbu.

Modell som virker

Han mener de har utviklet et modell som virker: Registrering, et tilbud med synsundersøkelser og operasjon, og rehabilitering for de som ikke kan behandles. NAB og de norske organisasjonen samarbeider tett med helsenettverket Nepal Netra Jyoti Sangh (NNJS) som har side 1980-tallt bygget opp dagens øyehelsetilbud i Nepal.

Det var en feltarbeider fra NAB som i fjor oppdaget Bal Bahadur Kami. I fire år hadde synet i begge øyne vært så svekket at han ikke kunne jobbe. Gjennom NAB-programmet ble han operert og kan nå gjenoppta yrket.

– Øyehelse er ikke del av det offentlige helseansvaret i Nepal. Alle tjenestene knyttet til øyehelse utføres av ikke-statlige organisasjoner. Vi ønsker at myndighetene skal ta mer av ansvaret, sier programansvarlig i Nepal, Kristin Kjæret i Norges Blindeforbund.

Powered by Labrador CMS