Amnesty: Stadig flere barn drepes i Niger

Stadig flere barn blir ofre for dødelige angrep, vold og tvangsrekruttering av væpnede grupper i Niger, ifølge en rapport fra Amnesty International.

Publisert

Situasjonen er særlig gjeldende i konfliktrammede områder ved landets grenser mot Mali og Burkina Faso, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen.

Over 60 barn er blitt drept av væpnede grupper i regionen Tillaberi nordvest i landet siden nyttår. I tillegg har Amnesty registrert 544 døde barn knyttet til konflikter i landet som helhet i årets sju første måneder.

Rapporten ble lagt fram mandag, to dager etter at væpnede menn på motorsykler skjøt og drepte elleve sivile i landsbyen Gnarba Kouara i Tillaberi. Seks av ofrene tilhørte samme familie.

Barn er blitt målskive både på skolen og hjemme. Mens jenter er spesielt sårbare overfor bortføringer og tvangsekteskap, er tenåringsgutter i fare for å bli rekruttert som spioner eller trent opp til å bruke våpen.

Barnas tilgang til skole, mat og helsetjenester er blitt svært berørt av konflikten, noe som også går ut over barnas mentale helse, påpeker Amnesty.

En rekke militsgrupper er aktive i landene i Sahel-regionen. Noen av dem har sverget troskap overfor terrornettverk som al-Qaida, IS og Boko Haram.

I Niger, et land med rundt 23 millioner innbyggere, har myndighetene liten kontroll over de store ørkenområdene utenfor byene, en situasjon som utnyttes ikke bare av jihadistgrupper, men også kriminale nettverk som menneskesmuglere.

Powered by Labrador CMS