Panorama Nyheters redaksjon med samarbeidspartner Mediamania under utdelingen. F.v: Ingrid Vestre Haram, Sunniva Kvamsdal Sveen, Benjamin Gjerde (Mediamania), ansvarlig redaktør Elisabeth Onsum, Tor-Aksel Bolle, Øyvind Kristiansen (Mediamania) og kommunikasjonsdirektør i Norad, Martha Haukaas.

Fagpresseprisen 2024:

Prisdryss til Panorama Nyheter 

– Det er fantastisk oppmuntrende at alt det harde arbeidet til en liten, men dedikert redaksjon blir sett og satt pris på, sier ansvarlig redaktør Elisabeth Onsum.

Publisert Oppdatert
Ansvarlig redaktør Elisabeth Onsum.

Panorama Nyheter hentet hjem hele tre priser under bransjeorganisasjonen Fagpressens utdeling. 

Redaksjonen ble hedret med årets gravepris for saken om «Stjernekonsulenten» og pris for beste bilde tatt av fotograf Nora Savosnick, i tillegg til selve Fagpresseprisen.

Juryen skriver i sin begrunnelse at de vil løfte fram et fagblad som har utmerket seg særlig det siste året. 

«2023 ble året da dette fagbladet for alvor rev seg løs fra eierne, og måtte stå på egne bein. Og det er bra – for de er satt til å overvåke en årlig pengestrøm på 50 milliarder kroner. Da trengs integritet, evne og vilje til å prioritere de viktige og avslørende sakene, og ukuelig pågangsmot. Det har denne redaksjonen, som i 2023 kunne skilte med nytt navn, ny formålsparagraf, nytt styre – og metoderapport til Skup

Kommunikasjonsdirektør i Norad, Martha Haukaas, tok imot utgiverprisen på vegne av Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

– Jeg er overveldet, utrolig stolt og veldig takknemlig, sier Onsum, etter at Panorama Nyheter, i sterk konkurranse med 15 andre nominerte fagredaksjoner, vant den høythengende prisen.

– Under ledelse av Elisabeth Onsum har Panorama blitt modernisert og digitalisert, samtidig som redaksjonen har bygget videre på den solide kvalitetsjournalistikken bladet alltid har stått for. Dette har også vært en ønsket utvikling fra min og Norads side – å sikre et produkt som er relevant i samtida og fremtida. Det er behov for et blad som når noe bredere ut enn bare bistandsbobla. Og det har fornyelsen bidratt til, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Han vant også prisen for årets utgiver, for å ha styrket fagbladet på flere måter det siste året, skriver juryen.

«Det er opprettet et nytt styre som ansvarlig redaktør rapporterer til. Formålsparagrafen er revidert. Dette, sammen med god vilje og medieforståelse, har styrket fagbladets redaksjonelle uavhengighet. Utgiver står støtt og profesjonelt også når fagbladet leverer kritisk journalistikk på utgiverens egen virksomhet

– Det er en anerkjennelse jeg setter veldig stor pris på, på vegne av hele Norad! Vi trenger solid fagjournalistikk med et kritisk blikk på 58 milliarder bistandskroner. Derfor har det vært viktig å sikre at Panorama er en fri og uavhengig redaksjon på alle måter, og etableringen av et styre er et viktig grep, sier Solhjell.

Panoramaredaktøren takker dyktige frilansere som har bidratt i det journalistiske arbeidet, og samarbeidspartnerne Mediamania, Dinamo, PublishLab, Aksell og Panoramas styre, og legger til at utgiverprisen er vel fortjent.

– Takk også til utgiver som respekterer vår journalistiske integritet, og som aktivt har bidratt til å sikre redaksjonens uavhengighet.

Vinnerbidragene

Panorama Nyheter publiserte i fjor en rekke saker, skrevet at Panoramas journalist Tor-Aksel Bolle og frilanser Tarjei Leer-Salvesen, som avdekket hvordan kommersielle amerikanske klimakonsulenter fikk tilgang til millioner av bistandskroner de ikke burde ha fått. 

I hovedrollen, amerikaneren Nigel Purvis som har forbindelser til maktens korridorer i Washington DC. Hundrevis av innsynsdokumenter viste blant annet opprettelse av stråselskap, heftige timesatser og fakturering av egne selskaper for millioner av kroner.

Juryen skriver at det «begynte med en varslingssak, og en tilbakebetaling av 1,4 millioner kroner. Der kunne det også sluttet – om det ikke var for denne redaksjonen. I stedet vet vi nå at over 100 millioner kroner gikk fra norske bistandsbudsjetter til konsulenter i USA, og at flere av de millionene havnet i et skatteparadis. Arbeidet omfatter innsyn i komplekse amerikanske selskaper, og flere tusen dokumenter fra USA og Norge. Norske myndigheter sitter igjen med en varslingssak, en streng revisorgranskning og et dataprogram som ikke kan brukes. Når saksbehandlere i Norad nå søker opp navnet på den tidligere samarbeidspartneren i USA, får de opp en rød varseltrekant på skjermen sin

Vinnerbildet er det fotograf Nora Savosnick som har hatt for Panorama Nyheter i Ukraina våren 2023. 

Juryen skriver at bildet «treffer oss som en knyttneve i magen. Et frossent øyeblikk uten lyd og lukt – sanser som betrakteren selv må fylle inn. [ …] Årets vinnerbilde er både et krigsbilde, det er et portrett og ikke minst er det en solid dokumentasjon på hvilken pris ukrainske barn betaler i krigens grusomheter. Fotografen fanger både råskapen i Ukraina-krigen og hvordan dette påvirker helt vanlige folks hverdag på en utmerket og ikonisk måte

– Bildet er et eksempel på den konsekvent høye kvaliteten i fotojournalistikken Panorama står for, og som bidrar til å gjøre det til et produkt man ønsker å lese. Det illustrerer også motet og evnen til redaksjonen når det gjelder å jobbe i vanskelige kontekster. Graveprisen er et eksempel på hvor utrettelig og grundig Panorama kan jobbe med en sak, og samtidig evne og formidle på en levende og balansert måte. Det vet vi godt i Norad som ofte er de som må skaffe informasjon til veie, Panorama volder oss både hodebry og utfordringer. Og det er jeg veldig glad for som leder av Norad, sier Solhjell.

Her er alle vinnerne av Fagpresseprisene 2024:

  • Årets forsidepris gikk til Sykepleien, ved illustratør Flu Hartberg
  • Markedsprisen gikk til Hageguiden, ved redaktør Bjørnhild Fjeld
  • Beste foto ble tatt av Nora Savosnick for Panorama Nyheter
  • Innertieren gikk til Fagbladet, ved Rønnaug Jarlsbo og Vigdis Alver
  • Årets fagpresseredaktør er Nina Schmidt i Advokatbladet
  • Årets utgiver er direktør Bård Vegar Solhjell, Norad, for Panorama Nyheter
  • Utviklingsprisen gikk til Magma, tidsskrift for siviløkonomer
  • Fagpressens journalistpris gikk til redaksjonen i Universitetsavisa ved redaktør Tore Oksholen
  • Graveprisen gikk til Panorama Nyheter, ved Tor Aksel Bolle og Tarjei Leer-Salvesen
Powered by Labrador CMS