Delegasjonene fra ELN-geriljaen og Colombias regjering holdt en felles pressekonferanse på Humboldt Hotel i Caracas mandag etter en runde med fredssamtaler. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

Vellykkede fredssamtaler avsluttet i Colombia

Etter tre års opphold har Colombias regjering gjenopptatt de formelle samtalene med ELN-geriljaen. Den første runden er avsluttet og omtales som vellykket.

Publisert

En våpenhvile er ikke undertegnet, men partene er enige om å løslate fanger, går det fram av en felles uttalelse.

– Den første runden med fredsforhandlinger er avsluttet og var vellykket, heter det i uttalelsen. Forhandlingene skal gjenopptas i Mexico på et senere tidspunkt.

– Fredsprosessen er et håpets lys i en verden som sitter fast i krig og destruktiv spenning, skriver partene.

Umiddelbar bistand

Lederen for ELNs delegasjon, Pablo Beltran, sier spørsmålet om våpenhvile ikke ble tatt opp denne gangen. Men begge sider er enige om at de fra januar skal «iverksette en delavtale for umiddelbar bistand» i de områdene som er verst rammet av volden. De er også enige om umiddelbar humanitær hjelp til en gruppe «politiske fanger» fra ELN.

I uttalelsen får ELN også anerkjennelse for at de siden august har «frigitt 20 personer, inkludert sivile og medlemmer av de væpnede styrkene», og dermed vist sin «forpliktelse til fred i Colombia»

President Gustavo Petro, som i august ble landets første leder fra venstresiden, lovet i valgkampen at han ville gjenoppta samtalene med ELN.

Petros forgjenger Ivan Duque avbrøt forhandlingene med den venstreorienterte geriljagruppa etter et bilbombeangrep mot en politiskole i Bogota der 22 personer ble drept.

Norge er garantist

Norge har hatt en rolle i fredsprosessen i landet, og norske diplomater var med underveis.

– I prosessen med ELN er vi et såkalt garantistland, og vi vil bistå partene så godt vi kan med å finne løsninger for å oppnå en fredsavtale, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) da samtalene ble innledet i slutten av november.

ELN ble grunnlagt i 1964 av fagforeningsaktivister og studenter som var inspirert av revolusjonen på Cuba og den marxistiske revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara. Gruppen har deltatt i fredsforhandlinger med de fem siste presidentene i Colombia.

Powered by Labrador CMS