Nobelprisvinneren og legen Denis Mukwege (med det kongolesiske flagget rundt skuldrene) annonserte mandag denne uka sitt kandidatur til presidentvalget i DR Kongo. Det skjedde under et folkemøte i hovedstaden Kinshasa.
Nobelprisvinneren og legen Denis Mukwege (med det kongolesiske flagget rundt skuldrene) annonserte mandag denne uka sitt kandidatur til presidentvalget i DR Kongo. Det skjedde under et folkemøte i hovedstaden Kinshasa.

Valg i DR Kongo:

– Forskerne tar feil, Mukwege har både allierte og folkelig støtte

Forskerne Morten Bøås og Randi Solhjell tar feil når de mener at nobelprisvinner Denis Mukwege ikke har sterk støtte i det kongolesiske folket, mener hans norske nevø Leon Bafondoko. 

Publisert Oppdatert

Bafondoko viser til en artikkel i Panorama tirsdag denne uka der de to forskerne vurderte Denis Mukweges sjanser i det forestående presidentvalget som små. 

Han forteller imidlertid om både store underskriftskampanjer og stort engasjement på sosiale medier for den verdenskjente gynekologens kandidatur til presidentvalget i DR Kongo.

Våren 2023 ble det samlet inn over 400 000 underskrifter under en kampanje som ble lansert av grasrota for å be Denis Mukwege om å stille som presidentkandidat, forteller Bafondoko som til daglig representerer Arbeiderpartiet i bystyret i Trondheim. 

Leon Bafondoko er nevø av Denis Mukwege. Han er er også bystyrerepresentant (Ap) i Trondheim. Foto: Thomas Tangen
Leon Bafondoko er nevø av Denis Mukwege. Han er er også bystyrerepresentant (Ap) i Trondheim. Foto: Thomas Tangen

Han viser også til at Mukwege 16. september mottok en sjekk på 100.000 dollar fra «en folkebevegelse» som har ivret for at han skulle stille opp ved valget. Bilder på sosiale medier viser store folkemengder samlet utenfor det verdenskjente sykehuset for voldtekts- og fistula-pasienter i Øst-Kongo.

Fikk penger for å oppfylle valgkrav

«Medlemmer av sivilsamfunnet (kvinneorganisasjoner, lokale organisasjoner, fagforeninger) flokket seg til sykehuset i Bukavu, øst i DR Kongo, for å overlevere ham en sjekk med beløpet som var nødvendig å deponere for å kunne stille som presidentkandidat.», rapporterte nettstedet africanews 18. september i år.

– Denis Mukwege er blitt bedt om å stille til valg av grasrota i landet. De har samlet inn penger og donasjoner til nominasjonskampanjen. Det er en folkebevegelse det som har oppstått i Kongo nå, sier Bafondoko.

Han mener bevegelsens krav om fred, sikkerhet og sosial og økonomisk rettferdighet kan engasjere kongolesere over hele landet. 

Kampanjen for Mukweges presidentkandidatur har navnet Initiative Citoyenne Congolaise (ICC).

Folkemøter og sosiale medier

– Vil det ikke være vanskelig for Mukwege å kunne utfordre den sittende presidenten, Tshisekedi, som har mye mer ressurser enn din onkel? 

– Mange kongolesere har tilgang til internett. Kampanjen må først og fremst drives gjennom folkemøter og sosiale medier. Pressen vil også stille opp og formidle hans budskap, slik de gjorde da han lanserte kandidaturet sitt tidligere denne uka. Jeg mener pressen i landet er fri nok til at de også vil dekke Mukweges kampanje, sier Bafondoko. 

– Du tenker ikke at du som nevø sitter for tett på til å kunne vurdere dette objektivt?

– Jeg er tett på, men som Mukweges nevø følger jeg også tett med på presidentvalgkampen og har også bedre innsyn i dette enn mange andre som uttaler seg om den politiske situasjonen i landet. 

Powered by Labrador CMS