Tilhengere av kuppmakerne i Niger viste sin støtte i hovedstaden Niamey søndag 30. juni. En delegasjon fra Ecowas kom til byen onsdag.

Vestafrikansk delegasjon i Niger: – En militær intervensjon er absolutt siste utvei

Nigeria leder delegasjonen som nå er i Niger for å forhandle med kuppmakerne, opplyser samarbeidsorganisasjonen Ecowas.

Publisert

Abdel-Fatau Musah, kommissær for politiske spørsmål, fred og sikkerhet i De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas), opplyser onsdag at det er et diplomatisk initiativ på vei. 

Både toppsjefen i samarbeidsorganisasjonen og Nigerias tidligere militære statsleder, Abdulsalami Abubakar, er med i den topptunge delegasjonen, som nå har ankommet Nigers hovedstad.

Samtidig ble det kjent at Nigeria kutter strømforsyningen til nabolandet, og at en av de ledende generalene i juntaen som har tatt makten i Niger, Salifou Mody, er på besøk i nabolandet Mali.

Juntaen i Mali har støttet kupplederne i nabolandet til tross for internasjonalt press.

Siste utvei

Forsvarssjefene i landene, som er medlemmer av Ecowas, møttes onsdag i Nigerias hovedstad Abuja for å diskutere krisen i Niger. 

Men kommissær Abdel-Fatau Musah sier at en militær intervensjon er absolutt siste utvei.

Ecowas har tidligere innført sanksjoner mot Niger og krevd at president Mohamed Bazoum blir gjeninnsatt.

Juntaen, som tok makten i forrige uke, ledes av sjefen for den avsatte presidentens sikkerhetsstyrke. Etter alt å dømme blir president Bazoum holdt innesperret i presidentpalasset.

– Et alternativ om bruk av militære styrker er absolutt det siste som ligger på bordet, og definitivt siste utvei. Men vi må forberede oss for denne muligheten. Vi må vise at vi ikke bare kan bjeffe, men også bite, sier Musah til Reuters.

Demokratiet svekkes

Ecowas forsøker å demme opp for en regional svekkelse av demokratiets kår i det vestlige Afrika. Både Mali, Burkina Faso og Guinea har opplevd militærkupp de siste to årene. Det har også vært et kuppforsøk i Guinea-Bissau.

Den kompromissløse avvisningen av kuppmakerne i Niger har fått Mali og Burkina Faso til å si at en intervensjon mot Niger er å betrakte som en krigserklæring mot dem også.

Niger er et nøkkelland for vestlige allierte i kampen mot islamske opprørere. Landet er også viktig for EUs arbeid med å demme opp for bølgen av migranter som kommer fra landene sør for Sahara og ofte tar seg gjennom Niger på vei til kysten av Nord-Afrika og Middelhavet.

Powered by Labrador CMS