Et enormt underskudd på vann har ført til at flere gründere tjener penger på å selge vann til private husholdninger og bedrifter i Zimbabwe. Her: En mann som arbeider for 33 år gamle Jimmy Dandaro, en av Harares suksessrike vannforhandlere, er travel med å fylle vann på en tankbil.

Zimbabwe:

Vann-handel er blitt lukrativ business

Vannmangel og elendig vedlikehold av ledningsnettet har skapt et blomstrende marked for vannselgere i Harare.

Publisert

Ved et gårdsbruk i Bloomingdale utenfor Harare selges ikke bare grønnsaker. Hver dag kommer en rekke tankvogner for å fylle opp vann som skal selges til tørste byboere.

En av vannselgerne er 33 år gamle Jimmy Dandaro. Han har tre tankere stående i kø, og skryter av at han tjener mye bedre enn de fleste med fast arbeid.

Dandaro er en av mange zimbabwere som har satset på vannsalg rundt om i landets byer, der innbyggerne sliter med økende vannmangel.

I Zimbabwe er innlagt kranvann blitt en sjeldenhet i de fleste byer de siste årene, som følge av defekt vann-infrastruktur, ødelagte vannrør og en hurtig voksende befolkning.

Vann-aktivister omtaler hovedstaden Harare som vannkrisens episenter. I boligområder som Mabvuku, Kuwadzana og Mufakose er vannkranene som regel tørre. Det betyr at innbyggerne blir avhengige av vannselgere som Dandaro, som i sin tur opplever en blomstrende business.

Lastebiler montert med vanntanker står kø for å fylle vann på et utsalgssted i Zimbabwes hovedstad Harare. Vannsalg er blitt en stor og lønnsom virksomhet i landet ettersom vannmangel er et økende problem i flere byer og tettsteder.

Gode tider for vannselgere

– Vi må kjøpe vårt eget vann. Vi har ikke hatt kommunalt, rennende vann siden vi flyttet inn. Derfor monterte vi til slutt en 5000-liters vanntank som vi får fylt hver uke av lokale vannselgere. Fra tanken får vi vann inn i huset, forteller 54 år gamle Bernard Maragwada til Bistandsaktuelt.

Når mange byboere tvinges til å kjøpe sitt eget vann, gir det gode inntekter for vannselgere som Dandaro. Han sier han smiler hele veien til banken hver eneste dag.

– En vanntanker rommer 20 000 liter vann, og for hver 5000-liters tank jeg fyller for de husholdningene jeg handler med, tar jeg 40 dollar. Det betyr at en tur med en enkelt tankvogn gir meg 200 dollar. Jeg tjener rundt 2400 dollar dagen ved å selge vann rundt om i Harare, hevder Dandaro.

Han har vært i vannbransjen siden 2012. Det har gitt ham midler til å kjøpe en rekke eiendommer i finere strøk. De fleste leier han ut, og tjener enda mer penger.

Private vanntanker

Den akutte vannmangelen har gjort handel med vann til en raskt voksende business i Zimbabwe. Entreprenører som Dandaro henter vann fra kilder og forekomster i området rundt, og selger det til desperate husholdninger og bedrifter. Mange byboere og bedrifter er blitt nødt til å montere egne vanntanker for å lagre den dyrebare væsken de nå må kjøpe fra selgere som Dandaro.

En mann får det travelt når han fyller vann i tanker montert på en lastebil ved vannfarmen til grossisten Gift Chautas i Harares Tynwald South-område i Zimbabwe.

Gift Chauta (44) er en slags grossist i vannbransjen. Han har i flere år drevet en «vann-farm» i Tynwald South-området utenfor Harare, der han har boret 15 brønner. Fra dem pumper han vann som han så selger til vann-handlere som Dandaro. Chauta sier han har gått fra filler til velstand bare på grunn av vann.

– Jeg tar 20 dollar for 5000 liter som jeg selger til vann-handlerne. Det holder, for jeg har ikke transportutgifter med å levere vann direkte til kundene, det tar vann-handlerne seg av, sier Chauta til Bistandsaktuelt.

Store mengder vann til spille

Små og store byer i Zimbabwe er i årevis blitt rammet av nesten konstant underskudd på vann. Utviklingseksperter mener det i hovedsak skyldes landets elendige vann-infrastruktur.

– Sjøer og vannmagasiner blir neglisjert. De blir raskt fylt opp med silt når det er regntid på grunn av dårlig jordbrukspraksis. Det betyr at mye av vannet som går til magasinene hver regntid, går til spille, sier utviklingseksperten Denis Makwasha til Bistandsaktuelt.

22 år gamle Denis Dandaro, Jimmy Dandaros lillebror, distribuerer vann i Bloomingdale, et mellominntektsområde utenfor hovedstaden Harare.

Claris Madhuku, som leder den frivillige organisasjonen Platform for Youth Development, legger ikke fingrene imellom, og gir myndighetene på alle nivåer skylda for det stadig voksende underskuddet på vann i landets byer.

– Langvarig tørke har rammet Lake Chivero, som er ment å være Harares viktigste vannkilde. Verken regjeringen eller lokale myndigheter har kommet opp med løsninger på dette problemet. Konstant manglende vedlikehold av den gamle vann-infrastrukturen og manglene evne til å skaffe nødvendige kjemikalier til vannrensing har også bidratt til å skjerpe vannmangelen her, sier Madhuku til Bistandsaktuelt.

Powered by Labrador CMS