– Skal vi ha en sjanse til å nå klimamålet om å holde temperaturøkningen til 1,5 grad, må vi mobilisere investeringer fra privat sektor. Disse tallene viser at vår bistand leverer på dette, sier utviklingsminister Tvinnereim (Sp) i en pressemelding tirsdag. Bildet er tatt på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i fjor.

Norsk klimafinansiering lå på 15,5 milliarder kroner i 2022

Norges klimafinansiering lå i fjor på 15,5 milliarder kroner. Det er resultat av blant annet mobilisering av privat kapital. Men ikke alle er like imponerte. Viser «hvor utrolig puslete regjeringens mål på klimafinansiering var», mener Dag-Inge Ulstein.

Publisert Oppdatert

– Jeg er veldig glad for at klimabistanden vår bidrar til å utløse så store investeringer fra andre. Skal vi ha en sjanse til å nå klimamålet om å holde temperaturøkningen til 1,5 grad, må vi mobilisere investeringer fra privat sektor. Disse tallene viser at vår bistand leverer på dette, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenyas hovedstad Nairobi. Den afrikanske union (AU) er blant arrangørene.

En stor del av økningen i norsk klimafinansiering i 2022 kom gjennom Norfunds mobilisering av privat kapital. Privat kapital ble også hentet fra Klimainvesteringsfondet hvor mer enn 5,6 millioner kroner ble mobilisert.

Fornybar energi

Målet med Klimainvesteringsfondet er å bidra til å redusere eller unngå klimagassutslipp ved å investere i fornybar energi i utviklingsland.

Norge forpliktet seg på klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 til å doble klimafinansieringen fra 7 milliarder kroner i 2020 til 14 milliarder kroner årlig innen utgangen av 2026.

– Tallene fra 2022 understreker viktigheten av samarbeidet mellom det private og det offentlige for at utviklingsland skal kunne bli med på innovasjonen og framskrittene som nå skjer i energisektoren, og ikke blir sittende igjen med en utdatert og kostbar fossil energisektor, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Umusikalsk

– Når verden koker og stadig flere forlater sine hjem fordi ekstremværet gjør det ulevelig, er det ikke tiden for å lene seg tilbake i godstolen og klappe seg selv på skulderen, skriver stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) i en epost til NTB.

Hun understreker at den største økningen i klimafinansieringen er privat kapital, og ikke penger fra statsbudsjettet.

– Det er umusikalsk av regjeringen å skryte av norsk klimafinansiering i Afrika, kontinentet som sliter mest med fattigdom og klimaendringer, i en tid hvor Norge tjener store penger på høye gass- og oljepriser.

«Utrolig puslete mål»

Også tidligere utviklingsminister og utenrikspolitisk talsperson i KrF, Dag-Inge Ulstein, mener regjeringens tall ikke er så imponerende som det høres ut til.

Ulstein mener dette viser to ting: at mobiliseringen av privat kapital er ekstremt viktig, men også «hvor utrolig puslete regjeringens mål på klimafinansiering var når de når dette hele fire år før fristen», skriver han i en e-post til Panorama.

– Det er ingen som blir imponert av å sette lave mål for så å feire storslått når man når de tidlig. Dette blir som at Jonas Gahr Støre setter seg et mål om å løpe fem km på tre timer, for så å juble høylytt når han klarer det på under halvparten av tiden. Norge kan mye bedre enn dette, mener Ulstein, som legger til:

– Dette viser at vi må øke klimafinansiering mye mye mer! Hvis regjeringen virkelig vil være ambisiøse her, bør de i det minste tredoble støtten til Klimainvesteringsfondet. 

Forventer oppskalering

– Dette viser to ting. Klimafinansiering og Klimainvesteringsfondet gir mye for pengene, og regjeringens ambisjoner er altfor lave. Før klimatoppmøtet i desember venter vi at regjeringen skalerer opp innsatsen og investerer betydelig mer gjennom fondet, sier ZERO-leder Sigrun Gjerløw Aasland i en epost til NTB.

– Dette er et viktig signal å komme med til FNs klimaforhandlinger senere i år. Likevel viser det at regjeringens mål om å doble klimafinansieringen innen 2026 var alt for puslete, sier seniorrådgiver Håkon Grindheim i Kirkens Nødhjelp.

Han mener regjeringen nå må øke dette målet betraktelig for de kommende årene.

Powered by Labrador CMS