Dirigent Hekima Raymond leder Dar Choral Society (DCS). Fotos: DCS

Tanzania: Klassisk korsang på swahili bryter barrierer

Tanzanias klassiske orkester og kor bryter barrierer både internt og i møte med publikum. – Når et kjent klassisk stykke blir sunget på swahili tenner det interessen til både et swahili-talende publikum, men også til utlendinger.

Publisert

Det sier dirigent Hekima Raymond, som leder Tanzanias eneste klassiske kor og orkester, med en rekke nasjonaliteter i ensemblet.

- Vi bruker Swahili til å forene folk av ulike nasjonaliteter og bakgrunn, sier han.

Fører folk sammen

Tanzania har over 130 ulike etniske grupper og over hundre forskjellige språk. Men swahili, i dagligtalen kjent som kiswahili, snakkes av 90 prosent av befolkningen og er offisielt språk i Tanzania, ved siden av engelsk.

Musikken har bidratt til at språkets popularitet har økt raskt blant medlemmene av ensemblet. For musikken bidrar mer og mer til å bryte ned kulturelle barrierer i Øst- og Sentral-Afrika, sier Raymond.

- Det er viktig for oss er at sangerne og musikerne lærer å snakke swahili, og bruker det når de snakker sammen under øvelsene. Og det har vi fått til, sier han.

Spør hvem som helst som har vært på Serena Hotel i Tanzanias havneby Dar es Salaam, og de vil fortelle om koret og orkesteret kjent som Dar Choral Society (DCS). Dyktige musikere stryker over strengene på sine fioliner og celloer, og vakker musikk fyller den svakt opplyste hallen mens koret synger en Ave Maria-hymne.

Mens en frisk bris danser gjennom frodige hager i ved bredden av Indiahavet, vokser stemmene i styrke, og når fram til gjestene som nyter sin middag og rødvin i restauranten ved siden av svømmebassenget.

Lang historie

Den 40 år gamle dirigenten, elegant kledd i svart smoking, løfter taktstokken.

Dar Choral Society har en mer enn 70 år lang historie, og er ett av få kor og orkestre som framfører klassisk musikk i Øst-Afrika.

- Vi har sterk tro på at vi gjennom musikken kan fremme kjærlighet og samhold oss imellom, sier Hekima Raymond.

Koret prøver også å tilby en trygg og kreativ arena der folk kan utvikle sine talenter og få nye venner, legger han til. Folk i alle aldre kan bli med, det eneste kravet er vilje til å jobbe som et team og utvikle talentet sitt, sier han.

Koret og orkesteret har konserter flere ganger i året, og medlemmene har øvinger en eller to ganger hver uke, opplyser han.

Klassisk musikk kan fungere som ei bru som forener folk fra forskjellige kulturer og bidra til at de forstår hverandre bedre, mener Raymond.

- Fremme sosial endring

Gruppen Raymond leder ble etablert av det europeiske miljøet i Dar es Salaam på 1940-tallet. Selv er han selvlært pianist, og ønsker å bidra til musikalsk utvikling i Øst-Afrika, samt å fremme sosial endring ved hjelp av kunst og kultur.

I en mangfoldig verden, der ulike verdier ofte støter mot hverandre, krysser det klassiske koret språkgrenser og forener folk med ulik kulturbakgrunn, sier lokale musikkeksperter. Kedmon Mapana, professor i kreativ kunst ved universitetet i Dar es Salaam, sier klassisk musikk kan knytte bånd mellom folk og formidler verdier og identitet.

- Musikere og komponister fra ulike nasjoner lærer alle om kulturelle verdier og livsstiler fra hverandre, og gjennom musikken kan de bryte ned barrierene som har skilt dem fra hverandre, sier han.

Dar Choral Society har vært litt av og på opp gjennom årene, men Raymond er fast bestemt på å utvikle koret og sikre varig aktivitet.

- Den virkelige skjønnheten ved klassisk musikk er at den knytter folk sammen og styrker gjensidig tillit og forståelse. Til tross for forskjeller i språk, kultur og hudfarge samles vi om et felles budskap, sier han.

Og det budskapet handler om skjønnhet og språklig mangfold.

Raymond vokste selv opp i et flerkulturelt samfunn ved foten av Mount Kilimanjaro, og det styrket hans kulturelle bevissthet. Han ønsker å bruke musikken til å ta opp viktige kulturspørsmål.

- Vårt kjerneprinsipp er å skape en trygg arena for alle. Det håper vi å fordype og dele. Musikk har ingen barrierer, det er den beste måten å knytte sammen folk med ulik bakgrunn og kultur, sier Raymond.

Powered by Labrador CMS