Karl Munthe-Kaas er konserndirektør i nettbutikken Oda. 37-åringen, som ifølge Dagens Næringsliv snart er milliardær, er opptatt av at de rike i verden bør betale mer skatt. Som eneste nordmann har han signert brevet der 102 av verdens rikinger ber om å få betale mer skatt for utjevne de økende forskjellene i verden. Foto: Paal Audestad / NTB

Norsk gründer og 101 andre superrike krever å få betale mer skatt

102 millionærer og milliardærer med oppsiktsvekkende skatte-opprop. Målet er å «redusere ekstrem ulikhet» i verden. Den norske gründeren Karl Munthe-Kaas er del av initiativet.

Publisert

«Som millionærer vet vi at dagens skattesystem ikke er rettferdig», skriver 102 milliardærer i et åpent brev publisert i dag.

Overskriften på brevet er «In Tax we Trust» og henvender seg til «våre med-millardærer og medmillionærer».

«De fleste av oss kan si at selv om verden har gått gjennom en enorm mengde lidelse de siste to årene, har vi faktisk sett rikdommen vår stige under pandemien - men få om noen av oss kan ærlig si at vi betaler vår rettferdig andel i skatter.», heter det også i brevet.

Gruppen på 102 millionærer og milliardærer, består stort sett av svært rike mennesker fra USA og Storbritannia, inkludert Disney-arvingen Abigail Disney.

Norsk gründer er med

Men også nordmannen Karl Munthe-Kaas, er på lista over de som har signert. 37-åringen har blant annet gjort det svært godt med Kolonial.no, firmaet som i fjor skiftet navn til Oda. Det er nå Norges største nettbutikk for kolonialvarer.

- Jeg har signert oppropet fordi et bedre skattesystem er et viktig tema for meg som bedriftsleder. Å øke skatten på formue, og redusere den på arbeid, vil gjøre økonomien mer effektiv og rettferdig. Debatten om skatt og ulikhet har også et globalt perspektiv - en mer rettferdig og effektiv verdensøkonomi er noe alle vil dra nytte av, skriver Munthe-Kaas i en epost til Bistandsaktuelt.

Gründeren, som ifølge Dagens Næringsliv trolig selv er milliardær, har også tidligere tatt til orde for at de svært rike bør betale mer skatt.

I et intervju med DN i fjor ba Munthe-Kaas regjeringen Støre om å få øynene opp for «den gedigne pengebingen som ligger i norske formuer».

Munthe-Kaas, som er utdannet samfunnsøkonom fra LSE i London, har tidligere blitt intervjuet på BBC og i Huffington post om nødvendigheten av verdens veldig rike betaler mer til felleskapet.

- Jeg tror det er klart at samfunnet ikke vil være stabilt i en verden hvor de rike betaler som godt som ingen skatt. Spørsmålet er om det er mulig å omfordele rikdom uten en formuesskatt, sa Munthe-Kaas under intervjuet på BBC i fjor.

Økende global ulikhet

Oxfam kom nylig med en rapport som viste hvordan verdens ti rikeste har doblet sin formue fra 700 milliarder til 1,5 billioner dollar, omtrent like mye som ni norske statsbudsjetter. Samtidig har over 160 millioner mennesker falt under fattigdomsgrensa.

De superrike har nå seks ganger mer kapital enn det de 40 prosent fattigste i verden, eller 3,1 milliarder mennesker, har til sammen, ifølge rapporten fra Oxam. Stadig flere tar derfor til orde for en kraftigere beskatning av de aller rikeste.

I følge ny analyse fra Fight Inequality Alliance, Institute for Policy Studies, Oxfam and the Patriotic Millionaires, kan en formueskatt som starter på bare 2 prosent årlig for millionærer og øker til 5 prosent årlig for milliardærer generere 2,52 billioner dollar i året. Dette vil være nok til å:

  • løfte 2,3 milliarder mennesker ut av fattigdom;
  • lage nok vaksiner for verden
  • levere universell helsehjelp og sosial beskyttelse for 3,6 milliarder mennesker i lav- og lav-mellominntektsland

Karl Munthe-Kaas og de andre rikingene ber om «permanente formueskatter for de rikeste for å bidra til å redusere ekstrem ulikhet og øke inntektene for vedvarende, langsiktige økninger i offentlige tjenester som helsetjenester.» De mener det er viktig for at folk skal ha tillit til systemet:

«Å gjenopprette tillit krever skattlegging av de rike. Verden - hvert land i den - må kreve at de rike betaler sin rettferdige del. Skatt oss, de rike, og skatt oss nå.», skriver de.

Powered by Labrador CMS