
Norge øker bistanden til Den sentralafrikanske republikk
- I lys av den negative utviklingen i landet og det økende behovet for beskyttelse og bistand til sivilbefolkningen, går vi inn for å gi ekstra midler til organisasjoner som er til stede og gjør en viktig innsats, sier utenriksminister Børge Brende.
Sikkerhetssituasjonen i Den sentralafrikanske republikk (SAR) har forverret seg raskt det siste året. Ifølge FN er nå 400 000 mennesker fordrevet fra sine hjem, og hver uke kommer nye rapporter om en svært prekær menneskerettsituasjon.
En rekke organisasjoner mener FN og det internasjonale samfunnet nå må ta grep i landet, der ord som "folkemord" og "menneskelig tragedie" har vært del av omtalen fra ulike aktører de siste ukene.
Bistandsaktuelt skrev tidligere denne uken om FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson som advarte FN´s sikkerhetsråd om en situasjon som forverrer seg time for time .
- Menneskerettighetsbrudd øker. Bruken av barnesoldater øker. Og seksuell vold øker. Befolkningen lider utover vår fatteevne, sa Eliasson i sin tale til sikkerhetsrådet .
- En glemt krise
Den norske legen Hilde Brun Andersen har jobbet for Leger uten grenser (MSF) i SAR og følger utviklingen i landet tett. Til Bistandsaktuelt sa Brun Andersen at hun aldri har hatt så dårlig samvittighet som da hun forlot en av verdens mest "glemte kriser" . Som MSF-talsperson uttalte hun at det er viktig at Norge nå bruker sin makt som stor bistandsaktør til å bidra i arbeidet for å hindre en menneskelig katastrofe i det sentralafrikanske landet:
- Befolkningen trenger katastrofehjelp, og de trenger det nå, sa den erfarne nødhjelpslegen for et par dager siden
Og nå får hun og MSF svar på sin apell. I dag sier utenriksminister Børge Brende at Norge vil øke bistanden til Den sentralafrikanske republikk:
- Ja,i lys av den negative utviklingen i landet og det økende behovet for beskyttelse og bistand til sivilbefolkningen, går vi inn for å gi ekstra midler til organisasjoner som er tilstede og som gjør viktig innsats. Leger uten grenser har denne uken fått beskjed om at vi vil øke støtten til dem med fem millioner kroner. Vi vil også øke støtten til Det internasjonale Røde Kors sitt arbeid i regionen med 15 millioner kroner, der deler av midlene prioriteres Den sentralafrikanske republikk. Vi kommer til å følge den kritiske humanitære situasjonen i landet tett fremover og vil vurdere ytterligere støtte for neste år, sier Børge Brende til Bistandsaktuelt.
Norge bidrar med humanitær støtte gjennom FN, Det internasjonale Røde Kors og ulike hjelpeorganisasjoner i det konfliktherjede landet.
- 6,5 millioner kroner er gitt gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF) til helse, mat og annen livreddende assistanse. Leger uten grenser har så langt fått 5 millioner kroner og vi går nå altså inn for å doble denne støtten, sier utenriksministeren.
- Akutte humanitære behov
- MSF mener store deler av støtten gjennom CERF ikke når trengende i SAR. Vil Norge øke presset på FN-fondet og det internasjonale samfunnet for å bidra til at flere penger når frem?
- Når det gjelder FNs nødhjelpsfond (CERF), er det FNs nødhjelpskoordinator som bestemmer fordeling av midlene basert på humanitære behov. CERF er den eneste finansieringsmekanismen som er behovsdrevet, med et viktig prinsipp om at den bruken av midlene nettopp ikke skal overstyres av giverland. I tillegg har det internasjonale samfunnet et ansvar for å øremerke midler der det er behov, slik Norge nå bidrar til gjennom Det internasjonale Røde Kors og Leger uten grenser i SAR, sier Brende.
- Den norske MSF-legen Brun Pedersen sier "det er noe alvorlig galt når Leger uten grenser er en av de største helseaktørene i et land, år etter år". Hva tenker du om det?
- Det er i utgangspunktet den enkelte stat som har ansvar for tjenestetilbudet til sin egen befolkning, men for mange mennesker i kriserammede land er dette tomme ord. Når det gjelder situasjonen i SAR, er den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen ute av kontroll. Det er store, akutte humanitære behov, men lite hjelp å få. Her spiller innsatsen til hjelpeorganisasjoner en uvurderlig rolle for å lindre lidelsene til sivilbefolkningen. Så er det viktig at det internasjonale samfunnet spiller en konstruktiv rolle i å bidra til å stabilisere situasjonen og beskytte de sivile. Det er bra at FNs Sikkerhetsråd nå begynner å rette mer oppmerksomhet mot SAR, som har havnet i skyggen av andre kriser i verden, sier utenriksminister Brende.