Professor i historie og politikk ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg, Achille Mbembe, ble kunngjort som vinner av Holbergprisen torsdag.

Holbergprisen til en av Afrikas fremste intellektuelle

Kamerunske Achille Mbembe tildeles den prestisjetunge Holbergprisen 2024 for sin banebrytende forskning innen afrikansk historie og politikk.

Publisert Oppdatert

Achille Mbembe, som er professor i historie og politikk ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg, ble kunngjort som vinner av Holbergprisen i en seremoni ved Universitetet i Bergen torsdag.

– Som en av verdens fremste bidragsytere på feltet det postkoloniale Afrika, har Mbembe spilt en sentral rolle i å utvikle tenkning om rasisme, og om hvordan man kan utvikle en humanisme der alle mennesker verdsettes på like vilkår, heter det i en pressemelding fra universitetet.

– I tillegg til å være en av de mest leste og siterte forskerne fra det afrikanske kontinent, er han også en fremtredende samfunnsdebattant og politisk aktør, heter det videre.

Forskningsprisen verdt 6 millioner norske kroner, ble opprettet av Stortinget i 2003 og går hvert år til noen som har påvirket internasjonal forskning innen fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi på en avgjørende måte.

Mbembe vinner prisen fordi han er en pionér innen afrikansk historie, postkolonialisme og politisk filosofi, som har knyttet spørsmål om avkolonialisering sammen med temaer som rasisme, pandemi, klimakrise og kunstig intelligens, ifølge Holbergkomitéens begrunnelse.

Bøkene til Mbembe er oversatt til 16 språk, og sentrale verker er On the Postcolony, der han utfordrer etablerte forestillinger om det postkoloniale Afrika, Critique of Black Reason, som tar for seg hvordan forestillingen om svarthet ble et instrument for kapitalismen, og Necropolitics om hvordan marginaliserte grupper kontrolleres av aktører som bestemmer over deres liv, lidelse og død.

Mbembes avvisning av alle typer rasisme er også inspirert av den skjeve påvirkningen klimakrisen har på det globale sør – og dette temaet er utgangspunktet for hans siste bok, Brutalism.

De viktigste spørsmålene som ligger til grunn for arbeidet, er ifølge Mbembe selv:

· Hvordan vi kan tenke på nytt om verden og om alternative måter å befolke den på?

· Hvordan vi kan gi næring til en global bevissthet som tar hensyn til at livene og handlingene våre er sammenvevde?

· Hvordan man kan tenke seg en åpen fremtid som strekker seg forbi nåtidens forbindelser til rasehistorie, kolonialisme og segregering?

– Disse spørsmålene har vært kjernen i forskningen min gjennom hele karrieren, sier prisvinneren i pressemeldingen. 

Mbembe vil motta prisen under en seremoni i Universitetsaulaen i Bergen 6. juni.



Powered by Labrador CMS