– Afrika bør ta ledelsen for å redde verden fra denne dekadensen som er farlig for menneskeheten, sa Ugandas president Yoweri Museveni under en konferanse del-arrangert av en amerikanske hatgruppe mot skeive .

Menneskerettigheter:

Ugandas president ber Afrika om å «redde verden fra homofili»

Yoweri Museveni (78) kom med den oppsiktsvekkende uttalelsen under en konferanse om «beskyttelse av afrikansk kultur og familieverdier». Presidenten sa blant annet at homofili er «en fare for menneskeheten».

Publisert Oppdatert

Budskapet fra Yoweri Museveni under en konferanse om familieverdier denne uka, kan være et signal om at han vil signere et nytt, kontroversielt lovforslag mot skeive.

Fra talerstolen i Entebbe oppfordret den ugandiske presidenten andre afrikanske ledere om å avvise «fremme av homofili», ifølge The Guardian.

– Afrika bør ta ledelsen for å redde verden fra denne degenerasjonen og dekadensen som er farlig for menneskeheten, sa Museveni.

– Hvordan skal menneskeheten videreføres?

Som Panorama tidligere har omtalt, vedtok Ugandas parlament nylig et lovforslag som vil innebære dødsstraff for «grove homofile handlinger» og livsvarig fengsel for blant annet «rekruttering» og «finansiering» av «aktiviteter» mellom samme kjønn.

«En person som begår forbrytelser av grov homofili, skal ved domfellelse lide døden», heter det blant annet i lovforslaget alle bortsett fra to av de 389 folkevalgte stemte for i parlamentet i Kampala 21. mars i år.

Forslaget er blitt kraftig kritisert internasjonalt, og FNs høykommissær for menneskerettigheter har oppfordret presidenten til å ikke å signere loven.

– Om lovforslaget blir undertegnet, vil det føre til at lesbiske, homofile og bifile i Uganda blir forbrytere bare ved å eksistere. Det gir carte blanche for systematisk å bryte nær alle deres menneskerettigheter, sa FN-topp Volker Türk i en uttalelse.

Men under denne ukas konferanse, som ble del-arrangert av en amerikansk hatgruppe mot skeive, gikk Museveni langt i å antyde hva han mener om lovforslaget.

– Hvis mennesker av det motsatte kjønn fortsetter å å omfavne hverandre, hvordan vil da menneskeslekten kunne videreføres, spurte president Museveni, ifølge Uganda Broadcasting Corporation (UBC).

Museveni kom med uttalelsene under konferansen hvor folkevalgte fra mer enn 20 afrikanske land, inkludert Zambia, Kenya og Sierra Leone, ifølge UBC skal ha vært samlet for å diskutere «beskyttelse av afrikansk kultur og familieverdier».

Arrangementet ble ifølge The Guardian promotert av det ugandiske parlamentet, av African Bar Association og den Nigeria-baserte organisasjonen Foundation for African Cultural Heritage. Mens den amerikanske evangelisk-kristne organisasjonen Family Watch Internationaldefinert av Southern Poverty Law Center som en LGBTQI+-hatgruppe – sørget for at de som ønsket, kunne følge arrangementet online.

«Mange land med lignende lovforslag»

I dag er forhold mellom personer med samme kjønn ulovlig i 33 afrikanske land – og i forbindelse med denne ukens anti-LHBTIQ+-arrangement i Entebbe, tvitret ugandiske myndigheter også uttalelser det kenyanske parlamentsmedlemmet George Peter Kaluma skal ha kommet med under konferansen:

«Den som foreslår ekteskap eller intime relasjoner mellom personer av samme kjønn, søker å utslette hele menneskeheten», skal Kaluma ha uttalt, ifølge tweeten.

Ifølge en annen tweet, skal Kaluma ha uttalt at parlementsmedlemmer i flere afrikanske land – deriblant fra Kenya, Ghana og Malawi – nå jobber med lignende lovforslag som det Ugandas folkevalgte har oversendt Musevenis kontor.

Sex mellom likekjønnede var også før det siste lovforslaget straffbart i Uganda. En tidligere versjon av forslaget ble vedtatt i 2014, til internasjonale protester, og loven ble senere opphevet av landets grunnlovsdomstol. Så, i 2021 ble loven Sexual Offences Bill vedtatt, før Yoweri Museveni lot være å godkjenne den fordi han mente den var for lik det eksisterende lovverket. Nå er altså et nytt lovforslag oversendt Ugandas president, som tydeligvis deler majoriteten av det ugandiske parlamentets meninger.

Under konferansen om «afrikanske familieverdier» berømmet Museveni de folkevalgte for lovforslaget – og sa at han «aldri vil tillate homofili» i Uganda.

Powered by Labrador CMS