Parlamentsmedlem John Musira kledde seg i en anti-homofili-drakt under gårsdagens debatt om et nytt lovforslag mot homofili i parlemantsbygningen i Kampala, Uganda.

Ugandas folkevalgte:

Vedtok lovforslag som kan gi dødsstraff for skeive – igjen

– Dette er foruroligende. Dersom anti-homofililoven blir vedtatt, må vi vurdere hvordan det vil påvirke samarbeidet med ugandiske myndigheter, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til Panorama.

Publisert Oppdatert

Parlamentet i Uganda har vedtatt et kontroversielt lovforslag mot LHBTQ+ som vil gjøre at homoseksuelle handlinger kan straffes med døden.

– Dette er trist og foruroligende. Norge er motstander av diskriminering av homofile og enhver bruk av dødsstraff. Et lignende forslag ble vedtatt i 2013, men ble deretter underkjent. Vi håper og tror at heller ikke det nye lovforslaget vil tre i kraft, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Panorama.

Alle bortsett fra to av de 389 parlamentsmedlemmene stemte sent tirsdag kveld for lovforslaget som, om det blir vedtatt, innfører dødsstraff og livsvarig fengsel for sex mellom likekjønnede samt «rekruttering, forfremmelse og finansiering» av «aktiviteter» av samme kjønn, ifølge The Guardian. Den nye loven åpner også for å straffe «forsøk på homoseksualitet» med opptil ti års fengsel.

Sex mellom likekjønnede var fra før straffbart med livsvarig fengsel i Uganda. Og En tidligere versjon av lovforslaget ble vedtatt i 2014, til sterke internasjonale protester.

Loven ble senere opphevet av landets grunnlovsdomstol, men nå skal forslaget til ny lovtekst igjen oversendes Ugandas president Yoweri Museveni.

Han kan enten undertegne eller legge ned veto. Men 78 år gamle Museveni, som har vært president de siste 37 årene, sa nylig i en tale at han støtter den nye loven – og anklaget samtidig vestlige land for «å forsøke å påtvinge andre folk sin egen praksis».

– Lite gjennomtenkt

«En person som begår forbrytelser av grov homofili, skal ved domfellelse lide døden», heter det blant annet i lovforslaget, som ble presentert av parlamentsmedlem Robina Rwakoojo, leder for juridiske og parlamentariske anliggender.

De to parlamentsmedlemmene Fox Odoi-Oywelowo og Paul Kwizera Bucyana motsatte seg ifølge The Guardian det nye lovforslaget:

– Det lite gjennomtenkt, og inneholder bestemmelser som er grunnlovsstridige, reverserer gevinster i kampen mot kjønnsbasert vold og kriminaliserer enkeltpersoner i stedet for adferd som strider mot alle kjente juridiske normer, uttalte Odoi-Oywelowo.

Panorama spør utenriksminister Anniken Huitfeldt hva hun tenker om at bare 2 av 389 parlamentsmedlemmer stemte mot lovforslaget.

Dersom denne anti-homofililoven faktisk blir vedtatt, må vi gjøre en vurdering av hvordan det vil påvirke det øvrige samarbeidet med ugandiske myndigheter, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til Panorama.

– Det gir grunn til bekymring at et stort flertall av parlamentarikerne stemte for forslaget. Samtidig var over en fjerdedel av parlamentarikere ikke til stede under avstemningen. Det omfattet i stor grad medlemmer av regjeringspartiet, inkludert en rekke av ministrene i president Musevenis regjering, sier Huitfeldt.

– En rekke afrikanske samarbeidsland for norsk bistand har vedtatt lovgivning som forbyr sex mellom personer av samme kjønn. Hvordan kan norske myndigheter bidra positivt for skeives rettigheter i disse landene?

– Norge arbeider for å fremme skeives rettigheter på ulike måter i våre afrikanske samarbeidsland. Dialog med skeives representanter og organisasjoner på bakken er svært viktig for at engasjementet skal gjøre større skade enn nytte. Vi jobber også gjennom multilaterale organisasjoner for at hensynet til skeives rettigheter skal være inkludert i innsats på landnivå, for eksempel gjennom Verdensbanken og Unicef.

– I september var representanter for ugandiske myndigheter i Norge for å diskutere nytt ugandisk-norsk samarbeid om likestilling. Er det mulig å samarbeide med ugandiske myndigheter om likestilling dersom dette lovforslaget blir vedtatt?

– Delegasjonen var invitert av Bufdir og møtte UDs statssekretær Bjørg Sandkjær. Uganda har en sterk likestillingspolitikk og har blant annet en større andel kvinner i parlamentet og i regjering enn Norge. Dersom denne anti-homofililoven faktisk blir vedtatt, må vi gjøre en vurdering av hvordan det vil påvirke det øvrige samarbeidet vårt med ugandiske myndigheter, sier Huitfeldt.

FN-topp: «Dypt forstyrrende»

Også FNs menneskerettssjef er svært kritisk til lovforslaget.

– Om dette blir undertegnet av presidenten vil det føre til at lesbiske, homofile og bifile i Uganda blir forbrytere bare ved å eksistere, og ved å være den de er. Det gir carte blanche for systematisk å bryte nær alle deres menneskerettigheter, og å sette folk opp mot hverandre, sa Volker Türk onsdag.

USAs utenriksminister Antony Blinken er blant de mange som har gått ut mot forslaget.

– Loven som ble vedtatt av den ugandiske nasjonalforsamlingen i går, undergraver alle uganderes fundamentale menneskerettigheter, og den kan også føre til tilbakeslag i kampen mot hiv/aids. Vi oppfordrer den ugandiske regjeringen til å revurdere innføringen av loven, skrev Blinken på Twitter onsdag.

På en pressebrifing onsdag la talspersonen for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, til at forslaget «representerer en av de mest ekstreme handlingene begått mot LHBT+-personer på verdensbasis.»

Powered by Labrador CMS