Folk så på at stemmer ble talt opp i et valglokale i Alimosho, Lagos, under valget i Nigeria forrige helg. Foto: John Wessels / AFP / NTB / Frontfoto: Francis Kokoroko / Reuters / NTB

Afrikanske valg: – Ikke nødvendigvis gode nyheter for skeive

I år skal 16 afrikanske land avholde presidentvalg og parlamentsvalg. Valg kan bety nye ledere, men også endrede rettigheter for skeive, forteller den sørafrikanske rettighetseksperten Greame Reid.

Publisert Oppdatert

I valgkampen før det nigerianske valget forrige uke sirkulerte en video i sosiale medier.

Videoen fra 2011 skal angivelig ha vist Arbeiderpartiets visepresidentkandidat Yusuf Datti Baba-Ahmed som sier at LHBTIQ+-personer bør drepes. I etterkant har Baba-Ahmed uttalt at det er «homofile lyster» han vil drepe, ikke skeive. Likevel er videoen blitt tolket som et argument for dødsstraff.

– Dessverre ser vi at det å innskrenke LHBTIQ+-rettigheter ofte brukes for å vinne religiøse velgere – med økt homofobisk hatretorikk i forbindelse med valg, sier sørafrikanske Graeme Reid, direktør for Human Rights Watch sitt program for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Graeme Reid er direktør i Human Rights Watch, underviser ved Yale og Colombia i USA og har bakgrunn som aktivist for homofiles rettigheter i hjemlandet Sør-Afrika. Han har blant annet skrevet boken How to be a ‘Real Gay. Gay Identities in Small-Town South Africa’. Foto: Privat

Arven etter det britiske imperiet

I dag er forhold mellom personer med samme kjønn ulovlig i 69 land, og 33 av disse er i Afrika.

Straffene er varierende; fra land hvor loven ikke håndheves, til livstid i fengsel som strengeste straff i Uganda og tilfeller av dødsdommer under sharialovgivning i Nord-Nigeria.

Likevel er det mulig å trekke noen lange linjer, mener Reid.

– De fleste lovene mot skeive henger igjen etter kolonitiden, sier han, og legger til at mange av landene med strengest straff på global basis er tidligere britiske kolonier.

Samtidig har enkelte land innført enda strengere straffer etter at kolonitiden tok slutt, som Nigeria og Gambia.

– Det er en urovekkende utvikling at det har kommet flere lover som begrenser folks mulighet til å være seg selv i offentligheten, i tillegg til at organisasjons- og forsamlingsfriheten er blitt innskrenket, i flere land, sier Reid.

I Egypt fengsles og tortureres homofile, og Ghana har et lovforslag under behandling som vil kreve at innbyggere rapporterer personer som bryter med seksuelle- eller kjønnsnormer, til myndighetene.

– Om loven vedtas, vil den fullstendig forby seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter å uttrykke seg i offentligheten, sier Reid om lovforslaget i Ghana.

Uganda: Et av verdens verste land

I en BBC-dokumentar fra 2011 blir Uganda beskrevet som verdens verste land å være homofil i. Selv om enkelte andre land i verden etter alt å dømme har strengere lovgivning i dag, har ugandiske myndigheter forsøkt å innskrenke homofiles rettigheter ytterligere siden 2011.

I 2014 ble «anti-homofililoven», med dødsstraff for sex mellom personer med samme kjønn, vedtatt. Det før den måneder senere ble den opphevet av domstolene. I 2021 ble derimot loven Sexual Offences Bill vedtatt, før president Museveni lot være å godkjenne den fordi han anså loven å være for lik det eksisterende lovverket.

Reid mener Ugandas president Museveni bevisst bruker retorikk mot LHBTIQ+-personer for å få fokuset bort fra sitt eget vanstyre.

– Når ledere fordømmer LHBTIQ+-personer, gjør det personer i miljøet mer sårbare for diskriminering og overgrep, sier han.

Også positive fremskritt

I andre afrikanske land har det skjedd positive fremskritt.

– Noen land har avkriminalisert homofili gjennom å endre straffeloven, deriblant i Angola, Mosambik, Lesotho, eller gjennom domstolene, som i Sør-Afrika og Botswana, sier Reid.

Sør-Afrikas grunnlov, ratifisert i 1996 etter apartheidregimets avskaffelse, gjorde landet til det første i verden hvor det er ulovlig å diskriminere på bakgrunn av legning og det første landet hvor likekjønnet ekteskap ble lovlig.

– Selv om Sør-Afrika har utmerket juridisk beskyttelse av seksuelle minoriteter, fortsetter volden rettet mot LHBTIQ+-personer, sier Reid.

Han forteller at en generell trend på kontinentet de siste tre tiårene er at seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter er blitt mer synlige.

– Det gjør at unge ikke føler seg like isolerte og alene som før. Samtidig fører økt synlighet til mer fordømmelse, sier han.

Bildet på front viser et kunstverk av den ghanesiske LHBTIQ-aktivisten og kunstneren Va-Bene Elikem Fiatsi.

LHBTIQ+

Bokstavforkortelse for å beskrive ulike seksuelle orienteringer, kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk. Begrepene kan defineres på ulike måter, og er i stadig utvikling.

Lesbisk – kvinne som tiltrekkes av og/eller blir forelsket i andre kvinner.

Homofil – tiltrekkes av og/eller blir forelsket i personer med samme kjønn eller kjønnsidentitet.

Bifil – tiltrekkes av og/eller forelsker seg i mer enn ett kjønn. Ikke alle bifile er like interesserte i alle kjønn.

Transperson – kjønnsidentitet eller -utrykk som bryter med samfunnets forventninger knyttet til kjønnet som ble registrert ved fødselen. Noen transpersoner er kvinner eller menn, andre vil ikke kategoriseres. Transpersoner kan ha ulik seksuell orientering.

Queer – ønsker ikke å bli plassert i en bestemt kategori for seksuell legning eller kjønn. «Q» kan også stå for spørrende («questioning»), altså personer som er usikre på hvor de ønsker å plassere seg selv.

Intersex/interkjønn – personer som er født med enten en annen kromosonsammensetning eller et annen kjønnsorgan enn det som er vanlig for kvinner og menn. Referer ikke til en spesiell seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

+ – andre som bryter med normer for kjønn og seksualitet.

Kilder: Bufdir, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og «Gender» av Connell og Pearse

Powered by Labrador CMS