Folk følger spent med når opprørspoliti gjennomfører en operasjon etter at opposisjonen oppfordret til protester i Stone Town, 29. oktober. Ifølge valgkommisjonen har regjeringspartiet CCMs kandidat vunnet og fått 76 prosent av stemmene ved valget på Zanzibar, men resultatet bestrides av opposisjonen. Foto: Marco Longari / AFP / NTB

Tanzania-valget: – Zanzibar har vært som en krigssone

– Det var vært som å bo i en krigssone, sier et medlem av det største opposisjonspartiet på Zanzibar til Bistandsaktuelt. Tolv personer skal være drept så langt under valgavviklingen på øygruppa, ifølge opposisjonen. Regjeringspartiet er nå erklært som vinner på Zanzibar. 

Publisert

- Jeg har aldri sett så mye væpnet politi her i Stone Town. Og det er stridsvogner, sier den politiske aktivisten Ally Saleh på telefon fra Zanzibar.

Han mener at valget på øygruppa har vært preget av omfattende valgfusk. Ifølge valgkommisjonen har regjeringspartiet CCMs kandidat vunnet og fått 76 prosent av stemmene på Zanzibar. Men resultatet bestrides av opposisjonen og de fleste observatører som kjenner den politiske situasjonen på øygruppa.

Saleh er medlem av det største opposisjonspartiet på Zanzibar - ACT Wazalendo - og er aktiv i partiets utenrikspolitiske utvalg. Han kjenner mange av de ledende politikerne som den siste tida har blitt arrestert, banket opp og skutt.

- Et av de sentrale partimedlemmene våre her i Stone Town, som jeg kjenner godt, er Ismail Jussa, som stilte til valg til det nasjonale parlamentet. Han ligger nå på sykehus og er skadd etter å ha blitt banket opp av sikkerhetsstyrkene, sier Saleh.

Bilder fra et privat sykehus tatt torsdag kveld viser 49-årige Jussa med gipset kne og kraftige blodutredelser rundt venstre skulder.

Han forteller også at to lokale partimedlemmer er blitt bortført, trolig av sikkerhetsstyrker. En av dem er partiets nestleder Nassar Nasrui som ingen har hørt fra på to dager.

- Sterkt bekymringsverdig

- Meldingene gir grunn til sterk bekymring, sier Kjetil Tronvoll, Tanzania-kjenner og professor ved Bjørknes høyskole.

Tronvoll besøkte Zanzibar tidligere denne uka, men reiste hjem rett før valgdagen. Han har tidligere vært valgobservatør på Zanzibar ved flere valg og har en rekke kontakter i det politiske miljøet - både i regjeringspartiet og i opposisjonen.

- Zanzibar er vanligvis et fredelig sted. Volden vi har sett ved dette valget er den verste siden 2001. Den gang ble 35 drept, forteller han.

Rapporter han har fått fra sine kilder tyder på at mye av uroen og protestaksjonene har sin bakgrunn i at valgkommisjonen åpnet for en ekstra valgdag der sikkerhetsstyrkene skulle få anledning til å avgi sin stemme før andre grupper. Dette ble av opposisjonen oppfattet som et opplegg for å iscenesette valgfusk. Opposisjonslederen Seif, som senere ble arrestert på vei inn i et valglokale, oppfordret sine tilhengere til å forsøke å få avgi stemme på denne ekstra valgdagen.

Valgobservatører fra ACT Wazalendo hevder at soldatene hadde fått utlevert flere stemmesedler hver, som de skulle bruke til å sikre regjeringspartiet en seier.

- Valgresultatene på zanzibar har tidligere vært ganske jevne, men med en knapp seier for regjeringspartiet. Ut fra tidligere forskning på dette vil jeg si at et valgresultat på 76 prosent til CCM høres lite troverdig ut, sier Kjetil Tronvoll.

- Antallet døde er nå 12

Talspersoner for opposisjonspartiet ACT Wazalendo har oppgitt at minst ti er drept i volden som har skjedd under valgavvikling på de to øyene Pemba og Unguja. Begge tilhører regionen Zanzibar.

- Dette tallet har økt og har per torsdag blitt til 12, sier Saleh - et dødstall som foreløpig ikke er rapportert av internasjonale medier. Opposisjonen har navngitt flere av de drepte. Politiet sier på side at ingen er drept under uroen.

Avisen Taarifa i nabolandet Rwanda melder at uroen, ifølge politiet, skal ha oppstått da hærsoldater begynte å levere ut stemmeurner til forhåndsstemming mandag. Opposisjonen mistenkte at stemmeurnene inneholdt ferdigutfylte stemmesedler.

Tåregass og skarpe skudd

ACT-Wazalendo-talspersoner sier at politiet først brukte tåregass mot demonstrantene og at de deretter “gikk over til skarp ammunisjon”.

Det var ungdommer som startet volden idet stemmeurner ble lastet ut ved at de begynte å kaste stein, uttaler Tanzanias politisjef Simon Sirro til pressen.

Opposisjonslederen Tundu Lissu fra partiet Chadema, regnet som presidentens fremste utfordrer på nasjonalt nivå, har bedt sine advokater om å forberede en henvendelse til en internasjonal domstol med sikte på undersøkelser av volden under valget på Zanzibar.

Valgresultatet på nasjonalt nivå er ennå ikke kunngjort, men rapporter fra valgkommisjonen torsdag kveld gikk ut på at president John Magufuli foreløpig lå an til å få 84 prosent av stemmene. På dette tidspunktet var 70 valgdistrikter opptalt, rapporterer Bistandsaktuelts korrespondent i landet.

Les mer: Valg i Tanzania: Demonstranter drept, opposisjonen advarer mot valgfusk

Powered by Labrador CMS