Over 100 mennesker har mistet livet og minst 130.000 er fordrevet som følge av flom i Kenya. Bildet er tatt i hovedstaden Nairobi 24. april.

Flommen fortsetter å herje i Kenya – nå utsetter myndighetene skolestart

Skolestart utsettes på grunn av den kraftige flommen i Kenya, melder myndighetene mandag. Samme dag mistet flere titalls mennesker livet da en demning brast og vannmasser feide bort hus og biler sør i landet. 

Publisert Oppdatert

Skolestarten ved Kenyas grunnskoler og videregående skoler utsettes med én uke til 6. mai på grunn av uværet, melder Kenyas Kunnskapsdepartement. 

Ødeleggelsene på noen av skolene er så alvorlige at det vil være uforsvarlig å risikere livet til elever og ansatte før tiltak er iverksatt, heter det i en uttalelse fra Kenyas utdanningsminister Ezekiel Machogu mandag.

Kenya har i over én måned vært rammet av kraftig regnvær, som har forårsaket flom i store deler av landet. 

Så langt har minst 103 menneskeliv gått tapt, og over 130.000 mennesker har blitt internflyktninger som følge av oversvømmelsene, ifølge BBC.

Demning brast 

Mandag mistet 42 mennesker livet da en demning brast i landsbyen Kamuchiri i Mai Mahiu, utenfor hovedstaden Nairobi, skriver BBC, som viser til den lokale guvernøren Susan Kihikas uttalelser.

Guvernøren understreker imidlertid overfor CNN at dødstallet kan komme til å bli oppjustert «betraktelig». Flere titalls mennesker er nemlig fortsatt savnet, og redningsarbeidere jobber nå for å finne overlevende i gjørmen. 

– Vi prøver å håndtere situasjonen. Det er litt overveldende, men vi gjør så godt vi kan, særlig for å nå de som har blitt skyldt bort fordi vi håper at noen av dem fortsatt er i live, sier Kihika til CNN. 

Guvernøren forteller at en av grunnene til at arbeidet er krevende, er at deler av veien mellom Nairobi og Mai Mahiu, der demningen brast, er ødelagt på grunn av flommen.

Folk forsøker å rydde området etter at en demning brast i landsbyen Kamuchiri i Mai Mahiu mandag.

Kraftig regnvær i flere land

– Kenya står overfor en forverret flomkrise på grunn av kombinasjonen av virkningene til El Niño og det pågående regnværet fra mars–mai 2024.

Det skriver Jagan Chapagain, sjef for det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne, på X/Twitter.

Men det er ikke bare Kenya som er rammet av uvær. Det er også flere av nabolandene. 

Tanzanias statsminister Kassim Majaliwa sa torsdag forrige uke at minst 155 mennesker er drept og 236 skadet som følge av flom i landet, ifølge CNN.

Også Burundi er rammet av flom som følge av kraftig regnvær. 

Øst-Afrika er blant regionene i verden som er mest utsatt for klimaendringer, som hyppigere og mer alvorlig ekstremvær.

Powered by Labrador CMS