Kantineansatt Oksana Kogat forbereder suppe i spisesalen til en institusjon for mennesker med spesielle behov i byen Odessa i Ukraina. Både russiske og ukrainske barn er hardt rammet av krigen, viser en fra Unicef.

FN-studie:

Ukraina-krigen har skjøvet fire millioner barn ut i fattigdom

Russlands invasjon av Ukraina og de økonomiske skadevirkningene av den har dyttet fire millioner barn ut i fattigdom i Øst-Europa og Sentral-Asia, ifølge FN.

Publisert

– Barn bærer den tyngste byrden i den økonomiske krisen som er forårsaket av krigen i Ukraina, heter det i en ny studie fra FNs barnefond Unicef som omfatter 22 land.

Mens 25 prosent av befolkningen i disse landene er barn utgjør de nær 40 prosent av de over 10 millioner menneskene som er blitt skjøvet ut i fattigdom i år. Økningen er på 19 prosent siden 2021.

Hardest rammet er russiske og ukrainske barn.

– Russland står for nesten tre firedeler av den totale økningen i antall barn som lever i fattigdom … ytterligere 2,8 millioner barn lever nå i husholdninger som er under fattigdomsgrensa, skriver Unicef.

I Ukraina har dette skjedd med en halv million barn, nest flest. Deretter følger Romania, der 110 000 barn har havnet under fattigdomsgrensa på grunn av krigen.

– Om vi ikke støtter disse barna og familiene nå, vil den skarpe økningen nesten garantert føre til tapte liv, tapt læring og tapte fremtider, sier Afshan Khan, Unicefs regiondirektør for Europa og Sentral-Asia.

Unicef mener at krigen kan føre til at ytterligere 4 500 barn dør før de fyller fem, og at 117 000 barn slutter på skolen bare i år.

Powered by Labrador CMS