Nødhjelps­bonanza i Brüssel

Skulle det være en mini-luftputebåt som kommer fram nesten over alt? Ikke det? Hva med et lagertelt med solenergipaneler på taket? Eller muligens en pansret firehjulstrekker?

Norge – en lilleputt i FNs nødhjelpssystem

FN-systemet kjøper inn varer og tjenester for 80 milliarder kroner i året. Rundt halvparten av dette er varer.

USA er den største leverandøren. Norge havner på 86 plass ifølge UNOPS – FNs innkjøpsorganisasjon. I 2011 solgte norske firmaer varer for 71 millioner kroner, og tjenester for 56 millioner kroner til FN-systemet.

FN-organisasjoner kjøper inn alt fra mat og medisiner, til transport og byggetjenester. Russiske og indiske firmaer selger stadig mer til FN.

FN kjøper nå 58,7 prosent av sine varer og tjenester enten i utviklingsland, eller i de framvoksende økonomiske stormaktene Kina, Russland, Brasil og India. FNs utviklingsprogram kjøper 79 prosent av varer og tjenester som de bruker fra disse landene, mens Unicef skaffer mindre enn 40 prosent av det de trenger fra de nye leverandørlandene. Mye av det Unicef kjøper er medisiner, vaksiner og prevensjonsmidler.

Av de skandinaviske landene er det kun Danmark som er blant de ti største leverandørene (9.plass).

Tilbudene er mange når nødhjelpsbransjen og produsenter samles til varemesse. Nødhjelp er big busines og hvert år kjøpes det utstyr for titalls milliarder kroner i -bransjen.På 

AidEx-messen i Brussel gjør rundt 200 leverandører seg lekre for innkjøpere fra FN-organisasjoner, Røde Kors, Care, Oxfam, Leger uten Grenser og andre. AidEx og den årlige messen i Dubai er de to største kommersielle begivenhetene i nødhjelpsbransjen. Dette er en bransje i vekst. 

På den norske paviljongen fronter Nina Jørgensen fra Innovasjon Norge, samarbeidsorganet Noreps - Norwegian Emergency Preparedness System. Norske firmaer – 18 firmaer er med i Noreps-beredskapssystem - selger varer til ulike organisasjoner for over 250 millioner kroner årlig.

– Målet for de norske firmaene er å få langtidskontrakter med FN, spesielt å bli kjøpt inn til deres beredskapslagre, sier Nina Jørgensen.

– Det er et stort marked, men ikke lett å komme inn i. Det krever langsiktighet, og ofte må firmaer ha andre markeder som for eksempel Forsvaret, sier hun.

Best på innovasjon 

Scan Water har lykkes. Det norske firmaet har fått langtidskontrakter som eneleverandør med Verdens matvarepogram (WFP). Utstyr til rensing, lagring og distribusjon av vann ligger på beredskapslager rundt om i verden.

– Vårt utstyr brukes mye i Sudan, og var raskt på plass etter jordskjelvet på Haiti, forteller Stein Midtlund, Scan Waters sjef for salg og oppdrag i felt.

Utstyret ble opprinnelig utviklet i samarbeid med Unicef.

– Det skal være enkelt å bruke, sier Midtlund. 

Elyse Mosquini i Den internasjonale Røde Kors-føderasjonen, understreker at de er helt avhengig av gode og lydhøre leverandører.

– Det er private leverandører som er de beste på innovasjon og utvikling av nye varer. Dagens bistand er mer målrettet og tilpasset enn tidligere. Teknologiske framganger må anvendes også innen vårt felt, sier Mosquini.

Ny avtale

I mer enn 40 år har norske W.Giertsen Hallsystem levert flyttbare felthaller til FN-systemet. Nylig fikk de en ny langsiktig avtale med Verdens matvareprogram. Nå forsøker de å selge ut et nytt konsept: Lagerhaller med solcellepanler på taket. Det skal erstatte dyre og forurensende dieselgeneratorer.

Sammen med Flyktninghjelpen har de i to år testet en slik hall i verdens største flyktningleir, Dadaab i Kenya.

– I Dadaab brenner man 240 000 liter diesel i måneden. Prisene på solcellepaneler er halvert de siste ti årene. Det gjør oss konkurransedyktige og er en fornuftig investering. På tre år er kostnadene tjent inn på det man sparer på diesel, sier Henning Nilsen i W.Giertsen Hallsystem.

Forsvar og bistand

Storbritannia er en storleverandør på nødhjelpsmarkedet med alt fra lett flyttbare esker med telt og utstyr, til vannflasker og kommunikasjonsutstyr.

– Det er ofte selskaper som har vært innen forsvarsindustrien som ser muligheter innen nødhjelp, forteller Adam Thomas i UK Trade & Investment.

Produsentene Lifesaver bruker nanoteknologi for å rense vann i vannflasker og større kanner. Britiske soldater i Irak og Afghanistan bærer flaskene med seg. Nå omsetter firmaer for et hundretalls millioner kroner på bistandsmarkedet.

– Nylig fikk vi en kontrakt på 60 millioner pund med Malaysia. Vannkanner distribueres i landsbyer i flere afrikanske land, sier internasjonal salgssjef, Mike O’ Connor.

Dette er første gang selskapet HovPod er på en slik messe. Deres tre meter lange luftputebåter er allerede i bruk av hjelpeorganisasjoner rundt om i verden.

– Med global oppvarming vil det bli oftere flom rundt om i verden. Da er det ofte umulig å komme fram med biler, og helikoptre er dyre i drift. Da kan en luftputebåt brukes både til livredning, og for å levere varer, sier Mike Glanville. De startet med å lage luftputebåter for fritidsmarkedet, men med ny og mer robust materiale så de sitt snitt på nødhjelps og forsvarsmarkedet.

 Få fra sør

Produsenter fra sør er også representert på messen, men uten de helt store tilbudene. Tre forsøker å selge solspeil for å koke vann og mat.

– Vi håper å få bistandsindustrien til å se nytten av solkokere. De gir gratis kraft. Kokt vann kan drikkes, og de vil kunne brukes videre etter at krisen tar slutt. Dessuten er det miljøvennlig, sier Crosby Menzies i Sunfire Solutions. Hittil har det kun vært en viss omsetning i det sørlige Afrika. 

Bare i 2010 var det 950 små og store humanitære kriser rundt om i verden.

– Vi kommer til å se flere og mer komplekse katastrofer framover, mener Leon Prop, EU-representant for Røde Kors-føderasjoen.

Og flere varer må dermed kjøpes inn.

SE VIDOER FRA AIDEX:

Powered by Labrador CMS