
Omfattende korrupsjon i nesten samtlige norske samarbeidsland
Samtlige fokusland for norsk bistand havner i den nederste halvdelen i oversikten over korrupsjon i verden. Borgerkrigsherjede Somalia og Sør-Sudan ligger på de siste plassene.
Det viser årets indeks fra Transparency International , som gir en oversikt over oppfattelsen av korrupsjonsnivået i til sammen 176 land.
New Zealand og Danmark deler førsteplassen med 90 poeng hver. Norge er på sjette plass med 85 poeng på skalaen som går fra 0 til 100 – der 100 betyr at det ikke finnes korrupsjon overhodet.
Norge har tolv fokusland for utviklingssamarbeid:
- Etiopia ligger på 108 plass med et høyt korrupsjonsnivå på 34 poeng.
- Mali – 116 plass – 32 poeng
- Tanzania – 116 plass – 32 poeng
- Malawi – 120 plass – 31 poeng
- Nepal – 131 plass – 29 poeng
- Myanmar – 136 plass – 28 poeng
- Mosambik – 142 plass – 27 poeng
- Haiti – 159 plass – 20 poeng
- Afghanistan – 169 plass – 15 poeng
- Sør-Sudan – 175 plass – 11 poeng
- Somalia – 176 plass – 10
Fokusområdet Palestina er ikke med i TI-oversikten.
Angola som er den viktigste landet i Afrika for norsk næringsliv betraktes også som meget korrupt med kun 18 poeng og en rangering på 164 plass. Der har kretsen rundt president Dos Santos berikes seg med utgangspunkt i oljeindustrien.
I presentasjonen av Corruption Perception Index 2016 skriver Transparency International at det globale gjennomsnittet er 43 poeng. Det betyr at de fleste land i verden «rammes av endemisk korrupsjon i offentlig sektor». Bare et fåtall av de 85 land som står på listen over norske samarbeidsland skårer over 43 poeng. Det er ofte politiet og rettsvesenet som er de mest korrupte institusjonene.
Forsterker sosial ulikhet
I en analyse av rapporten skriver Finn Heinrich i Transparency International at korrupsjon og sosial ulikhet har en gjensidig forsterkende dynamikk. Han mener at dette i sin tur fører til folkelig oppgitthet, noe som i sin tur gjør at folk ofte lokkes av populistiske ledere.
– Historien viser at det er like vanskelig å snu korrupsjonstrender som det er å hindre falske korrupsjons-bekjempere fra å komme til makten, skriver Heinrich.
Han foreslår flere tiltak for å bryte den onde sirkelen:
- Gjør det vanskeligere for næringslivstopper å innta ledende offentlige stillinger og omvendt
- Still korrupte personer for retten og ikke la dem skjule seg bak politisk immunitet
- Streng kontroll med jurister, banker, eiendomsmeglere og selgere av luksusvarer som hjelper til med hvitvasking av korrupte penger
- Forby bruk av hemmelige selskap som skjuler eiernes identitet.
Populistiske ledere skaper problemer
Kampen mot korrupsjon blir vanskeligere etter hvert som populistiske bevegelser i vestlige land vinner terreng, mener Transparency International.
– I land med populistiske eller eneveldige ledere ser vi ofte at demokratiet forvitrer, samt et urovekkende mønster der man forsøker å bryte ned sivilsamfunnet, begrense ytringsfriheten og svekke domstolenes uavhengighet, sier leder for Transparency International (TI), José Ugaz, ifølge NTB.
Indeksen er basert på tall fra Verdensbanken, Den afrikanske utviklingsbanken og den sveitsiske handelshøyskolen IMD. Den måler oppfattet korrupsjon i offentlig sektor.