Folk står i kø for å få tilgang til banktjenester i Salaam Bank i Mogadishu 14. desember. Mindre gjeld vil kunne bidra til at Somalia lettere vil kunne skape økonomisk vekst og utvikling.

Somalia får slettet gjeld, med viktig drahjelp fra Norge

Somalia har fullført krevende reformprogrammer og får nå slettet store deler av sin utenlandsgjeld. Underveis har Norge bidratt. 

Publisert Oppdatert
- Midt oppe i alt det triste som skjer i verden er dette en kjempegod nyhet, sier bistand- og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Det fattige og krigsherjede landets gjeld vil bli kuttet fra 64 prosent av landets brutto nasjonalprodukt til kun 6 prosent. 

– En fantastisk gladnyhet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Hun gleder seg over at den politiske ledelsen i Somalia, tross alle sine akutte kriser og problemer, har klart å levere resultater på en rekke reformområder. Resultatene applauderes i store internasjonale finansinstitusjoner. 

Kortsiktig milliardlån

Underveis har Norge bidratt med utradisjonelle bistandsgrep. I 2020 bevilget Norge et kortsiktig lån til fordel for Somalia på hele 3,4 milliarder kroner. Hensikten var å klarere landets misligholdte gjeld til Verdensbankens fond for de fattigste landene (International Development Association, IDA). 

– Brolånet i 2020 var svært viktig. Selv om pengene gikk fort ut og kom fort tilbake, var det en komplisert øvelse å få til. For eksempel var det nødvendig å ha hele regjeringens godkjennelse, forteller Tvinnereim. 

Lånet bidro til at Somalia kvalifiserte til innledende gjeldsslette gjennom det såkalte gjeldsletteprogrammet for utviklingsland (HIPC - Highly Indebted Poor Countries) i 2020, skriver UD i en pressemelding. 

Siden den gang har Somalia gjennomført omfattende økonomiske reformer og styrket arbeidet med institusjonsbygging. Norges lån utløste omfattende gavebistand fra Verdensbanken for å støtte reformarbeidet.

Les mer: Norge hjelper Somalia med å få billige lån - bevilger 3 mrd. kroner i mellomfinansiering

Norge vil slette rest-gjeld

Styrene i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken har denne uka besluttet at Somalia har fullført de nødvendige kravene i reformprogrammet. Landets gjeld reduseres dermed fra 64 prosent av BNP i 2018 til omtrent 6 prosent av BNP i 2023.

– Somalierne viser en unik stå-på-vilje og klare visjoner for gjenoppbygging av landet sitt. Gjeldsslette åpner for nye muligheter til å investere mer bærekraftig i statsbyggingen med gunstige finansieringsbetingelser. Det er veldig bra at Norge har bidratt til denne suksesshistorien, sier utviklingsminister Tvinnereim.

Somalias gjeld til Norge var på 16,2 millioner kroner. 10,8 millioner ble slettet i 2020 da Somalia fikk HIPC status. Restbeløpet ettergis samtidig som kreditorene i Parisklubben sletter restgjelden. 

Powered by Labrador CMS