Nærmere 830.000 har fått påvist koronasmitte og 22.500 er døde i Sør-Afrika, som også er det landet i Afrika som har testet flest. Her graves det nok en grav for et koronaoffer i Port Elizabeth. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: Etiopia vil kontrollere nødhjelpen til Tigray

Underhuset i Argentina går inn for selvbestemt abort * Enda en journalist drept i Afghanistan * Hjelpeorganisasjoner: Fire ansatte drept i Tigray * Rike land sikrer seg koronavaksine, Afrika fortviler * Verdens CO2-utslipp minket med 7 prosent i 2020

Publisert
15:30 - 11. desember

Etiopia vil kontrollere nødhjelpen til Tigray

Etiopia insisterer på å kontrollere nødhjelpsforsendelsene til Tigray-regionen, der FN og hjelpeorganisasjoner krever tilgang.

Fire uker etter at kamphandlingene var over i Tigray, har FN og hjelpeorganisasjoner fortsatt ikke fått tilgang til området.

Tusenvis av mennesker ble drept i de etiopiske angrepene mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), og over 45.000 flyktet over grensa til Sudan.

Statsminister Ahmed Abiy, som i fjor ble belønnet med Nobels fredspris, avviser kravet om uavhengig gransking av mulige krigsforbrytelser og fastholder at etiopiske myndigheter må kontrollere nødhjelpen til området.

- Det må skje i tråd med et rammeverk for koordinering, underlagt de føderale myndighetene, sier han, og viser til sikkerhetssituasjonen i Tigray.

Påstander om at etiopiske myndigheter ikke er særlig opptatt av å bringe nødhjelp inn i Tigray, avviser Abiy som ledd i en desinformasjonskampanje.

Lastebillass med mat og medisiner er ifølge ham alt sendt inn i området.

Rundt 600.000 mennesker i Tigray-regionen var avhengige av matvarehjelp utenfra før krigen, blant dem nærmere 100.000 eritreiske flyktninger.

-------------------------------------
12:10 - 11. desember

Underhuset i Argentina går inn for selvbestemt abort

Underhuset i Argentina har stemt gjennom et lovforslag som legaliserer abort i de fleste tilfeller.

Lovforslaget må også bli vedtatt i landets senat, der det er ventet debatt om saken innen året er omme. Hvis det blir vedtatt, kan abort skje opp til fjortende uke av svangerskapet.

President Alberto Fernández støttet lovforslaget, som ble vedtatt med 131 mot 117 stemmer. Seks representanter avsto fra å stemme.

I Argentina har det som mange andre steder i Latin-Amerika vært en bølge med demonstrasjoner der det har blitt fremmet krav om fri abort.

-----------------------------
10:30 - 11. desember

Enda en journalist drept i Afghanistan

Nyhetsankeret Fardin Amini er drept i Afghanistan, dagen etter at en ung kvinnelig journalist ble skutt og drept på vei til jobben.

Politiet i Kabul bekrefter overfor Tolo News at Amini er drept, men detaljene rundt drapet er ukjent.

Kollegaene hans i den afghanske nyhetskanalen Ariana News sier at han ble drept fredag, men de har heller ingen opplysninger om hvordan det skjedde.

Torsdag ble en ung afghansk TV- og radiojournalist, Malalai Maiwand, skutt og drept av ukjente gjerningsmenn mens hun var på vei til jobben i Jalalabad øst i landet. Også sjåføren hennes ble drept.

I løpet av få uker er fire journalister drept i Afghanistan. (NTB)

----------------------------
09:45 - 11. desember

Hjelpeorganisasjoner: Fire ansatte drept i Tigray

En hjelpearbeider og tre sikkerhetsvakter er drept i Tigray-regionen i Etiopia, ifølge to hjelpeorganisasjoner.

En hjelpearbeider i International Rescue Committee skal ha blitt drept i en flyktningleir i Shire i Tigray, mens Dansk Flygtningehjælp oppgir at tre sikkerhetsvakter har blitt drept.

Tigray-regionen har i stor grad blitt avskåret fra omverdenen, mens internasjonale hjelpeorganisasjoner varsler om sult, angrep mot flyktninger og medisinmangel.

International Rescue Committee skriver at kommunikasjon med folk i området er svært krevende, og at de jobber med å finne ut hva som har skjedd med kollegaen deres. (NTB)

-----------------------------

06:15 - 11. desember

Rike land sikrer seg koronavaksine, Afrika fortviler

Det er forferdelig å se hvordan rike land nå har sikret seg covid-19 vaksine, mens afrikanske land må klare seg uten, sier kontinentets øverste helseansvarlig.

Mens massevaksinering alt har startet i Storbritannia, og en rekke andre vestlige land står for tur, vil afrikanske land kanskje først få tilgang på vaksine etter sommeren neste år, konstaterer John Nkengasong.

Ekstra opprørende er dette når kontinentet, som har 1,3 milliarder innbyggere, nå opplever stor smitteoppblomstring, mener han.

- Dette er et moralsk spørsmål, sier Nkengasong, som leder Africa Centers for Disease Control and Prevention.

Koronapandemien kan ikke bekjempes i Vesten alene, understreker Nkengasong, som ber FN innkalle til en spesialsesjon for å diskutere «etisk og rettferdig distribusjon av vaksine».

- Rike land kjøper nå opp mer vaksine enn de behøver, mens Afrika fortsatt kjemper for i det minste å sikre seg noe vaksine gjennom det internasjonale Covax-samarbeidet, sier han.

Afrikanske land vil langt fra få nok vaksine gjennom Covax-samarbeidet til å nå målet om å vaksinere 60 prosent av befolkningen, som trengs for å oppnå såkalt flokkimmunitet.

Nkengasong oppfordrer land som har sikret seg mer vaksine enn de behøver, til enten å dele overskuddet med Covax eller direkte med de land som trenger det mest.

- Det trengs globalt samarbeid, global solidaritet. Nå er det på høy tid at disse mektige ordene blir omgjort til handling, sier Nkengasong.

Drøyt 2,3 millioner afrikanere har hittil fått påvist koronasmitte, og det er registrert 55.000 koronarelaterte dødsfall.

I mange av kontinentets 54 land er det imidlertid få som er testet og dårlig utbygde helsetjenester, og det antas derfor at mørketallene kan være høye.

Sør-Afrika, som har testet aller flest, topper lista med nærmere 830.000 smittede og 22.500 døde, etterfulgt av Marokko med nærmere 390.000 smittede og drøyt 6.400 døde.

- Den andre smittebølgen er utvilsomt her nå, sier Nkengasong. (NTB)

------------------------------

04:00 - 11. oktober

Verdens CO2-utslipp minket med 7 prosent i 2020

Nedstengninger og reiserestriksjoner førte til at verdens CO2-utslipp falt med 7 prosent i 2020, ifølge nye beregninger.

De globale CO2-utslippene fra fossil energi ligger an til å bli på rundt 34 milliarder tonn, viser beregningene fra forskningssamarbeidet Global Carbon Project.

Den estimerte nedgangen på 2,4 milliarder tonn sammenlignet med i fjor, er betydelig større enn tidligere nedganger, som for eksempel 0,9 milliarder tonn mot slutten av andre verdenskrig eller 0,5 milliarder tonn under finanskrisen i 2009.

Det skyldes ifølge forskere hovedsakelig at folk har holdt seg hjemme og reist mindre med bil og fly. Det er derfor ventet at utslippene vil øke når pandemien er over.

Nedgangen er størst i USA og EU, med henholdsvis 12 og 11 prosent. I Kina ser nedgangen ut til å bli på 1,7 prosent.

Om målene i Parisavtalen om å holde den globale oppvarmingen til under 2 grader skal nås, trengs det utslippskutt på mellom 1 og 2 milliarder tonn CO2 årlig dette tiåret.

Ifølge FNs miljøprogram (Unep), som også anslår at CO2-utslippet vil minke med 7 prosent, vil nedgangen bare føre til 0,01 grader mindre global oppvarming i 2050, med mindre utslippene fortsetter å synke i årene framover. (NTB)

Powered by Labrador CMS