Jens Stoltenberg lanserer rapporten The New Climate Economy i Oslo.

– Det må koste å forurense

- Vi trenger økonomisk vekst, og det er mulig å få det til på en klimavennlig måte, viser en ny rapport finansiert av Norge. Rapporten ble presentert av Jens Stoltenberg. Regjeringen vil støtte arbeidet for klimavennlig vekst – bidrar med 200 millioner kroner til Det grønne klimafondet.

Publisert

Det er ingen motsetning mellom klimahensyn og økonomisk vekst viser en ny internasjonal rapport, The New Climate Economy, som ble lagt fram tirsdag. Lanseringen fant sted i både Oslo, New York og Addis Abeba.

Rapporten, som er finansiert av Norge, er et innspill om hvordan vi kan oppnå ny og bedre økonomisk vekst samtidig som vi tar vare på miljøet.

Må handle

Jens Stoltenberg var medlem av FN-kommisjonen som utarbeidet rapporten.

– Rapporten er et viktig bidrag til den politiske mobilisering for en ny internasjonal klimaavtale. Vi må handle mens vi forhandler, sier Stoltenberg.

– Det vi vet om de neste femten årene er at vi kommer til å bli flere mennesker og at det blir økonomisk vekst. Det vil forsterke energiforbruket med rundt 30 prosent. Etterspørselen etter mat vil øke med nær 30 prosent. En milliard flere mennesker kommer til å bo i byer, påpeker Stoltenberg.

– Det må koste å forurense, sier Stoltenberg som slår et slag for CO2-avgifter og klimakvoter, samtidig som har roser Kinas miljøinnsats. Samtidig understreket han behovet for å fjerne subsidier på fossile brensel.

Rapporten viser at det er store muligheter for klimavennlig vekst innen de tre hovedområder av den globale økonomien: byer, landbruk og energibruk. Noen av poengene fra rapporten er:

  • Byer: Ved å bygge mer sammenvevde og kompakte byer og investere i storskala offentlige transportsystemer kan verden spare rundt tre trilliarder amerikanske dollar fram til 2030.

– Byplanleggere er frontsoldater i kampen for miljøet, sier Stoltenberg.

  • Landbruk: Hvis vi gjør 12 prosent av jordas ødelagte landområder mer dyrkbare kan det gi mat til rundt 200 millioner mennesker, og i tillegg øke bønders inntekt med 40 milliarder amerikanske dollar årlig. Samtidig kan vi få en slutt på avskoging av naturskog innen 2030 ved å styrke skogforvaltning og gi incentiver til skogbevaring i tropiske skogland, og samtidig øke internasjonal støtte til disse landene til fem milliarder dollar per år i betaling for utslippsreduksjoner fra skog.
  • Energibruk: Over halvparten av kommende elektrisitetsbruk de neste femten årene vil være innen fornybar energi. Dette vil, sammen med sterk innsats innen energieffektivisering, redusere vår avhengighet til kull. Rapporten anbefaler en umiddelbar slutt på bygging av nye kullkraftverk i i-land, og innen 2025 i mellominntektsland.

– Det er viktig at vi gjør grønne og ikke sorte investeringer for å få dette til, sier Stoltenberg.

Styrker klimafondet

– Det er i veksten man finner mange av løsningene framover. Jeg blir omstillingsoptimist av å lese denne rapporten. Klimaspørsmålet må ikke sees som en byrde som begrenser mulighetene for verdiskapning, men snarere som en mulighet for utvikling og vekst, sier statsminister Erna Solberg. Hun deltok på lanseringen av rapporten.

Om en uke møtes verdens ledere i New York til et Klimatoppmøte, der Solberg deltar. Der vil hun annonsere at Norge vil bidra med 200 millioner kroner til Det grønne klimafondet i 2015.

– Vi ønsker en ambisiøse internasjonal klimaavtale. En pris på utslipp vil legge et grunnlag for utvikling av ny klimateknologi, sier Solberg.

- Må også gjelde Norge

Ola Elvestuen, leder i Energi- og miljøkomiteen og nestleder for Venstre, mener rapporten viser at grønn vekst er mulig, men advarer mot å tro at den er noe som bare angår resten av verden. Han utfordrer Erna Solberg til å omsette den i praktisk politikk, også her i Norge.

- Alle anbefalingene i rapporten slår direkte inn i norsk politikk, og bør være en tydelig marsjordre til regjeringen om å følge opp avtalen mellom Venstre og regjeringen om å styrke klimaforliket. Det hjelper ikke at alle vil til målet, hvis ingen er villige til å gå veien, sier Elvestuen.

Elvestuen løfter frem flere punkter i rapporten som spesielt interessante, og som Venstre vil følge opp på Stortinget.

- Denne rapporten viser hvordan vi kan ha en bærekraftig vekst og reduserte klimagassutslipp. Nå må vi fase ut subsidier til fossilt brennstoff og lage høyere og langsiktige priser på CO2-utslipp. Det er helt i tråd med Venstres politikk, og en del av det grønne skatteskiftet. Også anbefalingene om tredoblet støtte til miljøvennlige energikilder, mer sammenkoblede byer gjennom kollektivtrafikk og stoppe avskogingen gjennom økt skogvern er tiltak som regjeringen kan igangsette allerede i høstens statsbudsjett, sier Elvestuen.

Powered by Labrador CMS