Hele 143 land stemte for, 25 avsto fra å stemme og ni land stemte imot, da FNs generalforsamling stemte over en resolusjon om palestinsk FN-medlemskap før helgen.

143 land vil ha Palestina inn i FN – inkludert Norge

FNs generalforsamling presser nå Sikkerhetsrådet til å anerkjenne Palestina som fullverdig FN-medlem. I påvente av dette får Palestina flere rettigheter i FN som følge av at 143 medlemsland stemte for en historisk FN-resolusjon fredag.

Publisert Oppdatert

Et overveldende flertall i FNs generalforsamling stemte for resolusjonen, som sier at Palestina oppfyller alle krav for å bli FN-medlem og at Sikkerhetsrådet bør gå inn for palestinsk medlemskap, på et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd fredag. 

Av landene som stemte over resolusjonen, var det hele 143 stemmer for, 25 blanke stemmer og ni stemmer imot – deriblant Israel og USA.

Slik stemte landene:

  • 143 land stemte for, inkludert Norge
  • 25 land avsto fra å stemme: Albania, Bulgaria, Canada, Fiji, Finland, Georgia, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Malawi, Marshalløyene, Monaco, Nederland, Nord-Makedonia, Paraguay, Moldova, Romania, Sverige, Sveits, Ukraina, Storbritannia, Tyskland, Østerrike og Vanuatu
  • Ni land stemte imot: Israel, USA, Argentina, Tsjekkia, Ungarn, Mikronesia, Papua Ny-Guinea, Nauru og Palau

– Dere ønsker en terrorstat velkommen, sa Israels FN-ambassadør Gilad Erdan etter avstemningen, og la til at FN med dette åpner opp «for moderne nazisme».

Den israelske FN-ambassadøren makulerte også en kopi av FN-pakten med en medbrakt maskin i protest mot beslutningen. Det sjokkerte Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Dette går langt ut over det akseptable, jeg har nesten ikke sett maken, sa Eide til NTB i etterkant.

Norge stemte ikke bare ja til palestinsk FN-medlemskap, men var også medforslagsstiller til resolusjonen.

– Vi er svært glade for at resolusjonen ble vedtatt med 143 stemmer. Dette viser at den internasjonale støtten til det palestinske folkets krav om en egen stat blir stadig sterkere, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Dette er resolusjonen

FNs sikkerhetsråd bes om å vurdere Palestinas medlemskapssøknad, som palestinske myndigheter leverte til FN 2. april i år, på nytt.

Forrige gang den ble behandlet, 18. april, stemte tolv av de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet for, to var avholdende og ett land stemte imot. Men siden motstemmen kom fra USA, lagde ikke Sikkerhetsrådet et utkast til en resolusjon der de anbefaler at Palestina blir fullverdig medlem.

For at Sikkerhetsrådet skal gjøre dette, må nemlig ingen av de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet – Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia og USA – legge ned veto mot resolusjonsforslaget. I tillegg må minst ni av de totalt 15 medlemslandene i Rådet stemme for.

Og først om Sikkerhetsrådet anbefaler medlemskap, vil Generalforsamlingen behandle Palestinas søknad. Der kreves det at to tredeler av FNs medlemsland er til stede og stemmer for, for at Palestina blir fullverdig FN-medlem.

– Norge har vært tydelige på at vi støtter Palestinas søknad om fullt medlemskap i FN, og at den dagen Generalforsamlingen skal stemme over Palestinas medlemskapssøknad, vil Norge stemme ja, sier Eide i pressemeldingen.

I dag har nemlig Palestina bare observatørstatus i FN, noe de har hatt siden 2012. Men etter resolusjonen fredag, får Palestina litt flere rettigheter som observatørstat.

Resolusjonen sier nemlig at Palestina får utvidet status og flere rettigheter inntil Sikkerhetsrådet behandler saken. Konkret innebærer dette at Palestina kan delta på lik linje som medlemsland i en del sammenhenger og at palestinske representanter nå kan velges inn i komiteer i FN.

Palestina – en selvstendig stat?

Rundt 140 land anerkjenner i dag Palestina som en selvstendig stat. Men det gjør ikke Norge.

Eide har imidlertid, som Panorama har omtalt, sagt at en norsk anerkjennelse av Palestina «kan være nært forestående».

Han har samtidig også understreket at Norge ikke vil støtte et «Hamasistan» overfor TV 2:

– Det vi ønsker, er et Palestina som politisk henger sammen med Vestbredden, Jerusalem og Gaza, og vi ønsker at den dyktige nye statsministeren som er på plass i Palestina, klarer å lage en regjering.

Powered by Labrador CMS