En ansatt viser fram kontrollrommet på et energianlegg nær Kyiv 19. april i år. Ukrainske kilder framholder at mangel på tilstrekkelig luftvern har gjort ødeleggelsene langt større enn de ellers ville ha vært. I natt var det nye angrep mot energi-infrastrukturen i landet.

Støtte til krigsskadede energianlegg kan bli del av ny Ukraina-milliard

Mens Utenriksdepartementet legger siste hånd på de nye bistandsmilliardene i revidert nasjonalbudsjett, har ukrainske kraftanlegg det siste døgnet opplevd et av de største angrepene hittil i krigen.

Publisert Oppdatert

Minst 21 droner ble brukt i det russiske angrepet. I tillegg ble det skutt ut om lag 55 raketter, ifølge ukrainske militære kilder.

Ukrainske energianlegg i seks regioner ble utsatt for angrep i morgentimene onsdag. Angrepene, som pågikk i rundt sju timer, omfattet både raketter og droner, ifølge talspersoner for ukrainske myndigheter.

Støtte til reparasjoner og gjenoppbygging av ødelagt energi-infrastruktur er sannsynlige formål for den ekstra milliarden som er bebudet i sivil bistand til Ukraina, i det reviderte budsjettet som kommer tirsdag.

Skjøt ned 20 droner

Det ukrainske luftvernet skal ha skutt ned tjue av dronene og rundt 39 andre prosjektiler i nattens angrep, framgår det av en offisiell uttalelse fra det ukrainske luftvåpenet.

Russlands angrep var rettet mot kraftanlegg i ulike regioner. Anlegg i både Kyiv, Lviv, Zaporizhia, Ivano-Frankivsk, Poltava og Vinnytsia ble berørt.

– Det kan bli strømbrudd for husholdninger og industrikunder over hele Ukraina som følge av skadene, melder det private energiselskapet DTEK.

Utstyr på tre energianlegg skal ha fått alvorlige skader.

Angrepet onsdag var blant de kraftigste som har vært siden Russland gjennomførte sitt hittil mest omfattende angrep på ukrainske kraftanlegg 22. mars i år.

Gasskjøp og kraftanlegg

Støtte til ukrainske gasskjøp og reparasjoner av ødelagte energianlegg står allerede høyt på listen over tiltak Norge støtter i Ukraina gjennom det såkalte Nansen-programmet, også kjent som historiens største norske bistandsprogram.

Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) er en nøkkelpartner for Norge i bistanden til energisikkerhet og fungerende infrastruktur. Gjennom EBRD har Norge gitt støtte til de statlige energiselskapene Ukrenergo (elektrisitet) og Naftogaz (gass).

Regjeringen har tidligere bebudet at bistanden til Ukraina vil bli styrket med 7 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett som framlegges mandag. Av dette settes seks milliarder av til luftvern og andre militære formål og resten til sivil bistand. Det er foreløpig ikke gitt noen nærmere forklaring på det konkrete innholdet i den sivile delen av pakken.

Nansen-pakka kan bli utvidet

Kilder med nærhet til det norske Ukraina-innsatsen sier til Panorama at de vil bli overrasket om ikke den ekstra milliarden til sivil bistand vil inneholde en del støtte til energi-infrastruktur.

Ukraina-påplussingene på årets budsjett vil bli tatt innenfor rammen av det allerede vedtatte 5-årsprogrammet på totalt 75 milliarder kroner, men kan bli utvidet senere, ifølge regjeringen.

 

Powered by Labrador CMS